13.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Projekt vrtićaraca iz PO-a Maslačak: Od malih nogu odgoj za humanost i toleranciju

Projekt je započeo u rujnu 2022. godine idejom odgajatelja – kako oplemeniti svoju odgojno obrazovnu praksu i djecu ohrabriti i pokazati im koliko radosti mogu osjetiti pomažući drugima.

Razgovarajući o važnosti razvoja socijalnih vještina djece u vrtiću, dolazimo do zaključka da bi razvoj prijateljstva, tolerancije, suosjećanja i empatije za druge, mogli jačati i razvijati kroz projektne aktivnosti. Krenuli smo djeci čitati priče i razgovarati o važnosti pomaganja drugima jer tako i mi postajemo bolji. Uz plakate o dječjim pravima koje imamo u skupinama, a iz kojih djeca vide koja su njihova prava, ali i odgovornosti, napravili smo i kalendar dobrih djela koji ćemo provoditi u vrtiću i široj društvenoj zajednici. Svaka skupina u vrtiću krenula je prvo s pomaganjem i dobrim djelima u svojoj skupini, zatim na nivou cijelog vrtića, a nakon toga smo krenuli i van vrtića, pomagati članovima uže i šire društvene zajednice. Cilj projekta bio je jačanje socijalnih kompetencija i socijalne osjetljivosti kod djece. Zadaci koje smo kroz projekt realizirali: razvoj socijalne osjetljivosti i solidarnosti kod djece, jačanje komunikacijskih vještina i socijalnih kompetencija, prihvaćanje različitosti i uvažavanje istih, razvoj empatije prema drugima i drugačijima, suradnja sa užom i širom društvenom zajednicom

U vrtiću već duži niz godina skupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, koje njihovom prodajom oni koriste za kupnju lijekova. Obilježavajući „ Mjesec knjige“ skupljali smo slikovnice koje smo u suradnji s članicama Inner Wheel kluba darivali djeci u gradu. Roditelje smo informirali o projektu i načinu na koji ćemo ga provoditi na roditeljskim sastancima početkom ped. god. 2022./23. Uključili su se u sve ponuđene aktivnosti kako bi svojim modelom ponašanja pokazali svojoj djeci kako funkcionira solidarnost na djelu. Širu javnost informiramo o svojim aktivnostima ,vezanim uz projekt, putem medija. Pomažemo azilu za životinje – Udruzi „Prijatelji“ , Crvenom križu – Socijalnom dućanu. Roditelji su se uključili sa svojim donacijama: prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama, odjećom, dekama i hranom za životinje. Kroz ove aktivnosti nastojimo kod djece osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno. Osnažujemo djecu u izražavanju svojeg mišljenja, razvoja empatije za druge i važnost humanitarnog djelovanja u svijetu u kojem živimo.

Tekst/foto: DV Cvrčak

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE