Projekt vidikovca na Mađerkinom bregu ipak ide dalje!

Idejno rješenje vidikovca Mađerkin breg

Priča s izgradnjom vidikovca u Štrigovi dobiva svoj nastanak. U prošlom broju Međimurskih novina izvijestili smo o događanjima s aktualca Općinskog vijeća Štrigova na kojem je načelnik Rebernik obznanio vijećnicima da se projekt izgradnje Vidikovca na Mađerkinom bregu ne može prijaviti na Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jer projekt ne zadovoljava stavku koja se tiče vlasništva zemljišta.

Vinari pristali na dogovor s općinom

Vidikovac je trenutno u vlasništvu vinogradarskih obitelji Štampar i Cmrečnjak, a ne u vlasništvu općine. To se ispostavilo kao veliki problem jer se novci za sufinanciranje projekta izgradnje vidikovca ne mogu dobiti ako se vidikovac gradi na privatnom zemljištu.

Odmah nakon toga saznanja općina je krenula u pregovore s vinarima jer je svima u interesu da se vidikovac, o kojem se priča u štrigovskom kraju već godinama, napokon izgradi. Kako je tom prilikom kazao načelnik, vinari nisu pristali na prodaju zemljišta općini te se tražio neki drugi model koji bi mogao zadovoljiti i jednu i drugu stranu.

Općinarima gori pod petama jer je rok za predaju dokumentacije vezane za izgradnju vidikovca do početka svibnja.

Prijenos vlasništva na određeni rok

U kojoj su fazi trenutno pregovori s vinarima raspitali smo se kod štrigovskog načelnika Stanislava Rebernika.

– Dogovorili smo se da ćemo s vinarima sklopiti ugovor o prijenosom vlasništva na određeni rok, odnosno na 20 godina, na taj rok je bilo određeno i u ugovoru o pravu građenja koji smo s vinarima sklopili prije nekoliko mjeseci. Znači vlasništvo će se prenijeti na općinu, rekao nam je Rebernik.

U nastavku je dodao da se trenutno užurbano radi u odvjetničkom uredu na sastavljanju obrasca ugovora. Ako općina s projektom vidikovca ne prođe na natječaju, vlasništvo će se automatski vratiti vinogradarskim obiteljima Štampar i Cmrečnjak.

– Tekst ugovora je više-manje dogovoren, do kraja mjeseca ćemo ga realizirati te se prijaviti na natječaj pošto je rok za prijavu 3. svibanj, naglasio je načelnik i dodao da smatra da nema više ni jedne stavke u natječaju koja bi ih nakon tog mogla zaustaviti u njihovom naumu. Rezultati tog natječaja očekuju se na jesen ove godine.  

Ugovor o prijenosu vlasništva mora se potpisati do kraja travnja. Za komentar smo upitali i Davida Štampara koji nas je uputio na svog oca Bojana Štampara.

– Ugovor je u pripremi, ne znam što se još toliko čeka. O detaljima ugovora ne mogu još govoriti dok sve ne bude definirano i dok naš odvjetnički tim to ne pregleda. Ne mogu kazati ništa više, prokomentirao nam je kratko Štampar stariji.

Ostavi komentar