Projekt Tehničke škole Čakovec vrijedan 56 milijuna kuna kreće s provedbom

Međimurska županija šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Međimurska županija prepoznala je stratešku važnost strojarstva za razvoj gospodarstva i problem nedostatka kvalificirane radne snage u strojarskom sektoru te je u suradnji s Tehničkom školom Čakovec uspjela pokrenuti projekt Regionalnog centra kompetentnosti s ciljem podizanja kvalitete strukovnog obrazovanja.

U Tehničkoj školi Čakovec održana je početna konferencija projekta prilikom koje se ravnatelj TŠČ-a Dražen Blažeka prisjetio samih početaka priče koja je započeta 2015. godine: „Kada smo dobili priliku osnovati regionalni centar nismo bili ni približno svjesni izazova, odgovornosti, ali i velike prilike koja nas je čekala. Unatoč tome što rezultati projekta još uvijek nisu opipljivi, posljednjih godina napravili smo veliki posao kako bi mogli stvorili temelje za njegovu održivost. “

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole Čakovec financira se iz 2 europska fonda – iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 26.191.548,75 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 29.999.995,67 kuna. Od ukupno 56 milijuna kuna bespovratnih sredstava rekonstruirat će se i dograditi zgrada Radionice Tehničke škole Čakovec te nabaviti najmodernija oprema za 9 novih školskih praktikuma iz područja strojarstva i mehatronike na ukupno 3.270 m2: praktikum za zavarivanje, CAD/CAM tehnologiju, za mjerenja i kontrolu kvalitete, energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije, za CNC tehnologije, fluidne tehnike, automatizaciju i robotiku, razvoj i konstrukcije te automehatroniku čija je procijenjena vrijednost 22,2 milijuna kuna. Voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec pojasnila je da je ostatak sredstava namijenjen uspostavi suradnje s najboljim europskim i svjetskim centrima kompetencija, domaćim i stranim obrazovnim institucijama, stručnim tijelima, komorama i poduzetnicima, razvoju novih i unapređenju postojećih programa obrazovanja, jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika TŠČ i partnerskih škola te mentora zaposlenih kod poslodavaca, promociji i upravljanju. Početak korištenja novih prostora Centra kompetencija Tehničke škole Čakovec očekuje se krajem 2022. godine.

Najveći je ovo projekt koji se trenutno provodi u području obrazovanja u Međimurju, ne samo financijski, već i u pogledu koristi koju će donijeti, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je nazočio konferenciji s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu Blaženkom Novak, projektnim partnerima i projektnim suradnicima. „Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu konkretan je primjer kako povezati obrazovanje i gospodarstvo te će Tehnička škola Čakovec biti jedna od onih škola koje će inovativnim metodama učenja, suvremenom opremom, ulaganjem u obrazovni kadar i suradnjom s poslodavcima nastojati riješiti problem neusklađenosti znanja koje učenici imaju nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i potreba na tržištu rada.“, rekao je župan Posavec.

Uz Tehničku školu Čakovec kao nositelja i korisnika projekta, uključeni su i Međimurska županija, Strojarska i prometna škola Varaždin, Graditeljska škola Čakovec, HZZ – Područni ured Čakovec, Javna ustanova REDEA, Srednja škola Oroslavlje, Srednja škola Krapina, Tehnička škola Daruvar, Sveučilište Sjever, POU Algebra i poduzeće Sobočan d.o.o., čiji je direktor Franjo Sobočan naglasio da će zahvaljujući ovom projektu međimurski gospodarstvenici dobiti gotovi radni kadar koji će nakon srednje škole biti spreman za tržište rada.

Za vrijeme trajanja projekta više od 120 nastavnika, 700 učenika i 60 odraslih polaznika imat će priliku sudjelovati na programima stručnog usavršavanja i educirati se u novo opremljenim praktikumima. U tijeku je postupak javne nabave za rekonstrukciju i dogradnju zgrade radionice, a početak radova očekuje se u lipnju 2020. godine. Novi praktikumi trebali biti otvoreni do 2022. godine, kada će se u kvaliteta strukovnog obrazovanja u Tehničkoj školi Čakovec podići na najvišu razinu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE