Program za ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije

U Muzeju Međimurja Čakovec održala se konferencija za medije na kojoj se najavilo ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije. 

Na konferenciji su govorili župan Matija Posavec, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel i ravnateljica MMČ Maša Hrustek Sobočan.

Ova 2021. godina je po mnogočemu posebna. 30. travnja kad obilježavamo slavnu pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Republika Hrvatska odlukom Hrvatskog Sabora taj datum proglasila je spomendanom prije 10 godina. Isto tako je i 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog, a prošle godine 400. obljetnica rođenja Nikole Zrinskog.

– Sve nas to obvezuje da čuvajući naš identitet, našu povijest i baštinu, dostojno obilježimo Dan Međimurske županije i ove godine. Zbog epidemioloških mjera pokušali smo izbalansirati da ostavimo trag obilježavanja, a s druge da se držimo mjera. Mnogi će događaji, biti odgođeni, ali neke ćemo događaje održati, kazao je župan Posavec.

U četvrtak, 29. travnja u Atriju Starog grada u Čakovcu održat će se koncert Filharmonije i Marije Vidović, a prijenos će biti emitiran preko HRT-a, zbog nemogućnosti održavanja koncerta s publikom.

U petak, 30. travnja u 12 sati u Centru za kulturu Čakovec će se održati Svečana akademija na kojoj će biti dodjela najviših županijskih nagrada i povelja župana. Otvorit će se i Centar održivog razvoja. Najveći je ponos da će se uspjeti završiti i otvoriti novoobnovljeni Muzej Međimurja Čakovec, istaknuo je župan Posavec.

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu također sudjeluju u Danu Međimurske županije. U ponedjeljak, otkrit će se bista prof. dr. Zvonimiru Bartoliću na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Drugi je događaj će biti 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnica pogibije dvojice junaka. U CZK Čakovec, u 17 sati, promovirat će se knjiga Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u hrvatskom pjesništvu. Knjigu će predstaviti Petra Babić i Božidar Petrač. Bit će izvedena radio drama Mire Gavrana, koju će izvesti uživo Robert Kurbaša i Dragan Despot, a gost večeri je i Miro Gavran.

Zrinska Garda se također uključuje u obilježavanje Dana županije, no nažalost bez mimohoda povijesnih postrojbi, kao što je bilo prije korone. Ravnateljica MMČ Maša Hrustek Sobočan sve je pozvala na večerašnju izložbu u MMČ pod nazivom Zrinski i čakovečki Stari grad.

Foto: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar