Priča o dobravskim dabrovima iz 1936. godine

dabar
dabar

Na internet stranici Donje Dubrave naišli smo na zanimljivu crticu iz povijesti koja govori o nutrijama ili močvarnim dabrovima. Crticu je napisao i istražio Slaven Ujlaki a prenosimo je u cijelosti.

– Početkom ove godine uputio sam se na otok Ljubavi iza dobravskog mosta. Od strane Drave uz strmec vidim porušena stabla. Na stablima nije bilo tragova djelovanja čovjeka ili tehnike. Stabla su porušili „majstori dabrovi“. Sjeo sam na jedno od tih stabala i gruntam si da u mome djetinjstvu, mada sam gotovo svakodnevno boravio na Dravi, nikada nisam vidio na taj način srušeno stablo.

Nikada nisam s nikim pričao o dabrovima. Jednostavno u sedamdesetim i osamdesetim godinama minulog stoljeća, u vrijeme mog djetinjstva za mene je ta vrsta životinje bila nepoznanica (osim što smo o njima učili u školi ili ih vidjeli u filmovima).
Ipak sam sebe pitao jesu li te životinje u prošlosti obitavale na ovim prostorima, ili su ovdje udomljene prije 20-tak godina djelovanjem čovjeka.

Pošto se bavim istraživanjem povijesti Dobrave zadnjih 20-tak godina, naišao sam na jedan zanimljiv članak iz jednog hrvatskog časopisa iz 1937.godine, a vezan je upravo za Dabrove s ovog našeg područja. Stoga koristim priliku da svi vi koji niste znali, kao što ni ja nisam znao, saznate istinu o događaju koji se dogodio 3.12.1936.godine.
Prijepis originala:

       Nutrija u Međimurju i Sloveniji

U početku mjeseca prosinca prošle godine bili smo zamoljeni od g.Rudolfa pl.Pongratza, vlasnika „Jugolova“d.d.za promet i trgovinu divljači Zagreb, da pregledamo dva primjerka nutrije ili močvarnog dabra koji su bili zatečeni i ubijeni u jednoj močvari kraj Donje Dubrave u Međimurju, a u vlasništvu g.vlastelina Rudolfa pl.Hirschlera.
Predočene su nam bile dvije životinje, jedna velika i jedna mnogo manja, o kojima se držalo da je jedna stara, a druga mlada nutrija.

Na prvi pogled se činilo da se doista radi o jednoj odrasloj i jednoj još posve mladoj životinji spomenute vrste, ali kod pomnije pretrage pokazalo se, da je samo veća životinja nutrija (Myocastor coypus), a manja (na naše iznenađenje) ondatra ili bizamski štakor (Fiber zibethicus).

Zanimljivo je, da su obje životinje ubijene u istoj močvari, gotovo u isto vrijeme i od istog lovca. Ubio ih je lugar vlastelinstva Donja Dubrava Vinci Hajdinjak .On je u društvu nadlovca Josipa Bujana 3.prosinca prošle godine u večer izašao do močvare da čeka divlje patke. Prigodom čekanja pojavila se iz šaša plivajući na vodi najprije veća životinja (nutrija) koju je lugar pogledao na vidru i pod vidru ubio, a malo zatim zaplivala je vodom manja životinja (ondatra), koju je također ubio.

Močvara se nalazi usred velikog općinskog pašnjaka zvanog Gmajna u Donjoj Dubravi, a tvorevina je potoka Rakovnice. Močvara ima oblik skoro pravilnog kruga sa promjerom od 2 i pol km, a zarasla je visokim šašom. Nalazi se između rijeka Drave i Mure. Od Drave je udaljena 1,5 km. a od Mure 2 km.

Još iste večeri našli su rečeni lovci u šašu također gnijezdo od nutrije .Kad su treći dan iznova obišli mjesto, opazili su, da je gnijezdo posve drukčije priređeno, nego što su ga prvi puta ostavili pa su stog zaključili da se tamo još nalaz par od ubijene životinje. Njihova se slutnja doista obistinila, jer nam je naknadno nadlovac Bujan poslao izvještaj, prema kojemu je poslije onoga događaja na istom mjestu bila nekoliko puta viđena još jedna nutrija.

Mi smo nadlovcu savjetovali, da se ovu nutrija ne ubije, jer nutrija nije škodljiva životinja.
Malo dana iza ovoga lovačkog kurlozuma u Donjoj Dubravi, doživjeli smo ovo iznenađenje. Pod naslovom „Rijedak lovski plijen“ od 15.12.1936.vijest da je u Slomščici blizu Št.Jurja bila ulovljena jedna nutrija.

U dopisu se dodaje, da je poznati slovenski lovac g.Žorž Samec posjednik u Novoj Cerkvi , kod Vojnika prije nekoliko godina osnovao na svojem posjedu farmu za nutrije sa svrhom da ih gaji za dobivanje krzna .Prije godinu i pol pobjegla je g.Sameu iz te farme kod Nove Cerkve jedna nutija, koja se skitala čitavo to vrijeme oko voda Hudinje, Voglajne i Slomščice.

Pošto je ova životinja bila u času, kad je pobjegla skotna (bremenita), vjerojatno je da u tim vodotocima živi potomstvo ove ženke. Pisac drži , da je nutrija iz Slomščice potomak istog legla.

Što se tiče nutrije iz Donje Dubrave, možda i ona potječe iz iste slovenske farme kod Nove Cerkve, a možda je utekla i iz koje udaljenije farme u Austriji ili Mađarskoj slijedeći tok Drave ili Mure , dok se nije ustalila kod Donje Dubrave. U ostalom možda se u oba slučaja (Slovenija, Međimurje) radi dapače o porodicama nutrija , koje su se prilagodile životu u slobodnoj prirodi , gdje su se i razmnožile, pa bi bilo vrijedno da se zaštite, a ne da se potamane.

Prvobitna domovina nutrije je Južna Amerika između Atlantskog i Tihog Oceana i od 24.do 43.stupnja južne širine. Pisano u veljači 1937.godine

Moram napomenuti da ova močvara koja se tu spominje nalazi se na Pažutu, Općina Legrad uz potok Rakovnicu. Od mosta preko kojeg prolazi glavna cesta prema Muri, močvara je udaljena oko 300 metar u smjeru ušća. Mi Dobravčani smo tu močvaru zvali „Okrogla jama“. Izgradnjom HE Dubrava Okrogla jama je ostala bez vode, a time nažalost i bez dabrova.

Ostavi komentar