Pri preuzimanju državnih službenika pod kapu Županije njih 7 do 8 bit će višak

državni službenici
Ministar uprave Ivan Malenica, prredstojnik Ureda državne uprave Branimir Posavec i župan Matija Posavec dali su zajedničku izjavu o prepuštanju ovlasti državne uprave Županiji

Ured državne uprave sa svojim službama i službenicima ponovno seli pod ingerenciju Međimurske županije, kao što je to bilo do početka 2000-tih. Preuzimanje državne uprave pod kapu Županije bio jer razlog za posjet ministra uprave Ivana Malenice Međimurskoj županiji, gdje su za zajednički stol s ministrom sjeli Matija Posavec, međimurski župan i Branimir Posavec, predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji.

Branimir Posavec, predstojnik ureda državne uprave u Međimurskoj županiji podsjetio je da su Uredi državne uprave formirani 2000-tih kao rezultat ondašnjeg koncepta centralizacije državne uprave, izdvajanjem određenih poslova države iz ondašnje strukture županijske uprave.

Vrlo brzo se pokazalo da to nije najučinkovitije rješenje za obavljanje poslova državne uprave, priznao je predstojnik Branimir Posavec.

– Zadnjih 15-tak godina čini se puno napora da se osmisli novi koncept  pružanja usluga centralne državne uprave i kao najučinkovitije rješenje iznađena je decentralizacija  i povjeravanja poslova državne uprave županijama, kazao je Branimir Posavec.

Dodao je da pozdravlja ovaj proces i najavio da će on potrajati godinu-dvije, dok se ne promijeni ustav i svi poslovi ne prenesu u potpunosti u nadležnost županija.

Međimurski župan Matija Posavec nazvao je ovo velikim reformskim projektom u sustavu javne uprave, koji počinje od 1. siječnja 2020. godine.
– U Međimurskoj županiji iz državne uprave pod kapu Županije trebalo bi prijeći 66 ljudi. No s obzirom na preklapanje nekih poslova, njih 7 do 8 morat će izaći iz sustava. Neki imaju uvjete za umirovljenje ili će biti zbrinuti uz pomoć otpremnina, kazao je župan.

Na pitanje Međimurskih novina ide li uz decentralizaciju ovlasti i decentralizacija sredstva vezana uz preuzete službenike i njihove plaće.
– Razliku će podmiriti državni proračun preko decentraliziranih sredstava i za to su već osigurana sredstva, kazao je župan.

Ministar Malenica najavio da će se i ubuduće osiguravati sredstva za financiranje plaća službenika koje će preuzeti županija. Za kompletni projekt preuzimanja državne uprave od strane hrvatskih županija županija u državnom proračunu je osigurano 350 milijuna kuna.

– Odlučili smo da poslove države uprave povjerimo županijama kazao je ministar uprave Ivan Malenica za posjeta Međimurskoj županiji i dodao da time neće doći do gubitka utjecaja središnje države na određene poslove. Suradnja se i dalje nastavlja da javna uprava bude što učinkovitija i čim dostupnija građanima.

Radi prijenosa ovlasti Vlada će do kraja godine promijeniti još 66 zakonskih propisa. S druge strane župan Međimurske županije i predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji moraju do toga pripremiti neke opće akte uz podršku ministarstva.

 

Ostavi komentar