Pretepeni grah moja je snažna veza s Međimurjem

Grah je u međimurskoj kuhinji sveprisutna namirnica. Brojne ga obitelji uzgajaju u svojim povrtnjacima jer se okusom i kvalitetom kupovni grah ne može mjeriti s domaće uzgojenim. 

Načini na koje ga pripremaju Međimurci zaista su brojni i maštoviti, konzumiramo ga kao glavno jelo, kao prilog i kao sastojak mnogih salata. Jedan od simbola Međimurja svakako je pretepeni grah, što u prijevodu znači grah s mlijekom i vrhnjem. Sigurno ne postoji nijedan Međimurec koji bar jednom nije jeo to jelo, a većinu nas pretepeni grah vraća u djetinjstvo.

U vrijeme korizme grah je čest izbor za pripremu posnih jela pa ga predstavljamo da bismo osvježili sjećanje na to tradicijsko, preukusno jelo.

Naša ovotjedna kuharica, Petra Supina, magistra socijalne pedagogije i psihoterapeut realitetne terapije, za svoj je rodni Vratišinec vezana brojnim uspomenama od kojih baš pretepeni grah ima svoje posebno mjesto.

Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 25. ožujka, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE