15 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Preloška Udruga Nektar obilježila blagdan sv. Ambrozija

Kao zaštitnik pčelara slavi se sveti Ambrozije. Na njegov blagdan, u crkvi sv. Roka u Draškovcu služena je sveta misa koju je predvodio župnik Krunoslav Kefelja.

Uz članove Udruge Nektar, na misi su bili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko.

Uz svetog Ambrozija, veže se legenda koja govori kako se Ambrozije kao dijete teško razbolio i dok je bespomoćan ležao u kolijevci, na njegovo se lice spustio roj pčela koji je poput melema ostavio malo meda oko njegovih usana. Osim toga navodno je biskup Ambrozije pčelinju košnicu modelom skladne zajednice u kojoj vlada red i rad te je vjerovao kako upravo pčele predstavljaju sve ono što je uređeno, pobožno, uzvišeno i sveto.

Sveti je Ambrozije bio prema legendi koja kružu i izuzetan pjesnik te u njegovo doba vrlo vješt govornik omiljen među pukom, zbog čega se govorilo kako mu “iz usta teku riječi slatke poput meda”. Pčelari su ga odabrali za zaštitnika pa oni na dan 7. prosinca slave svetog Ambrozija kao svog sveca – zaštitnika.

Izvor: grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE