U Prelogu vas očekuje izložba, tribina, koncert i automobilistička utrka

U nastavku donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 8. do 22. svibnja.

  • DO 10.05.2024. IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA MEĐIMURJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga možete do 10. svibnja 2024. godine pogledati izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja strukovna je umjetnička organizacija koja djeluje od 2000. godine te okuplja povjesničare umjetnosti, likovne kritičare, likovne pedagoge, akademske slikare, kipare i grafičare, magistre primijenjenih umjetnosti, fotografe, dizajnere interijera, tekstilne dizajnere, dizajnere keramike te medijske dizajnere sa profesionalnim djelovanjem u polju likovne i vizualne umjetnosti.

Na izložbi u Muzeju Grada Preloga radove izlaže jedanaest članica i članova HDLU Međimurja: Andrija Večenaj, Vesna Osojnički, Lucija Berdin Kokol, Mirna Žerjav, Kristina Pongrac, Edi Radan, Bojana Vojvodić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Viktorija Balog Mikac i Kaja Resman. Na ovoj ih je izložbi okupila želja da se “međimurska scena” akademskih umjetnika podastre jednoj vrsti pregleda, revizije u najširem smislu riječi, kako to u predgovoru kataloga izložbe piše Tanja Špoljar, povjesničarska umjetnosti. Također ističe da se autorice i autori tematski često oslanjaju na neposrednu okolinu, vezani su uz prirodu, brigu za okoliš, specifične prirodne materijale te spoj tradicionalnih materijala i društveno angažiranih poetika ili pak uz veoma intimna promišljanja o svijetu oko sebe.

  • 08.05.2024., SRIJEDA U 19 SATI, TRIBINA PRIGODOM MAJČINOG DANA

Mjesni odbor Prelog poziva na zanimljivu tribinu, u srijedu, 8. svibnja, s početkom u 19 sati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Predavač će biti Lidija Vidović Zvonar, dr.med. specijalist obiteljske medicine i certificirani majstor NLP – a. NLP znanja bude i razvijaju unutarnju ljudsku moć i uče da je sve moguće. No, najvažnije je da daje konkretna znanja i vještine o načinu ostvarivanja mogućega. NLP je uputa za korištenje vlastitog uma. Tema tribine je „Ljubav prema sebi i vrijeme za sebe: značenje za mentalno i opće zdravlje“. Ulaz je slobodan, a tribina se organizira uoči obilježavanja Majčinog dana. Druga je nedjelja u svibnju već tradicionalno posvećena majkama. Majčin se dan tijekom povijesti u različitim oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, ali status blagdana prvi je put dobio u Sjedinjenim Američkim državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu.

  • 18.05.2024., SUBOTA U 17 SATI, KONCERT UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG

Tradicionalni koncert, prigodom Majčinog dana, priređuje Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog. Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog djeluje već niz godina pod vodstvom profesorice Ljubice Crnčec, a posljednjih godina sve njihove nastupe prate i tamburaši Tamburaškog sastava Udruge umirovljenika Prelog.

Kao što samo ime kaže Majčin dan ili Dan majki posvećen je našim majkama, a u Hrvatskoj se redovno obilježava svake godine drugu nedjelju u svibnju. Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj bila je 15. svibnja 1927. godine, a najavio ju je Katolički list, no nije poznato gdje se proslava održavala. Proslavu Majčina dana od tad je počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza tako što su na taj datum održavale svete mise u čast svim majkama. Najpoznatiji primjer proslave ovog dana svakako je u SAD-u. Za njih je karakteristično darivanje majki cvijećem i poklonima, a obitelji majkama daju dan odmora od svih kućanskih obveza koje svakodnevno obavljaju. Mnogi trgovci iskoristili su ovaj blagdan i njegov potencijal te su ga vrlo brzo komercijalizirali. Ubrzo se ta američka tradicija proširila i na ostatak svijeta, a posebice na Europu.

Gosti koncerta biti će Pjevački zbor Strahoninec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Pjevački zbor podružnice umirovljenika Sveta Marija, Ena Mati na klaviru i članovi Književnog kruga Prelog. Koncert će se održati u subotu, 18. svibnja, s početkom u 17 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Ulaz je slobodan.

  • 25.05.2024., AUTOMOBILISTIČKA UTRKA „FLETNI I STEKLI“

U organizaciji Auto karting klub „DS RACING“ iz Preloga i ove će se godine na ulicama Preloga održati automobilistička utrka „Fletni i stekli“. Četvrto je to izdanje ove automobilističke auto slalom utrke u Prelogu. I ovogodišnji „Fletni i stekli“ organiziraju se uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, a održat će se u subotu 25. svibnja, u Prelogu. Ovo se natjecanje boduje i ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara.

Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje rekordan broj od preko stotinu posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

 

Izvor: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE