Prekom poskupljuje uslugu odvoza otpada

otpad
Kažnjeni oni koji više odvajaju

Lijepa “čestitka” dočekat će građane nakon što se vrate s godišnjih odmora i opet uđu u životnu kolotečinu. Iako smo daleko najbolji u odvajanju otpada, a među njima prednjače građani u jedinicama lokalne samouprave u kojima ga skuplja preloški Prekom, iz ove tvrtke stiže najava poskupljenja ove usluge.

Direktor Radiković ističe da će to poskupljenje biti 2 – 4 kune po računu te da će bez obzira na isto njihova usluga još uvijek biti među jeftinijima u zemlji.

Siniša-Radiković

Povećanje se obrazlaže većim troškovima tvrtke

Od 1. rujna ove godine Prekom povećava cijenu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada 5,5 – 7 %, odnosno 2 – 4 kune uz jednu primopredaju miješanog komunalnog otpada mjesečno, ovisno o volumenu spremnika.

Preračunato, do sada je jedan mjesečni odvoz crne kante od 60 litara te jedne smeđe kante za biološki komunalni otpad stajao 34,75 kuna, a po novom za to će trebati odvojiti 36,78 kuna. Najveće povećanje osjetit će građani sa spremnikom od 120 litara koji će umjesto dosadašnjih, 69,50 kuna, odvoz plaćati 73,56 kuna.

– Nažalost, zbog rasta troškova odlaganja za preko 40 % rasta troška obrade i zbrinjavanja plastike preko 65 %, pada prihod od prodaje papira za preko 30 %, također rastu troškovi goriva, servisa vozila, zaštite na radu odnosno svi ulazni troškovi, uz to cijena rada u stalnom je porastu, bili smo primorani ići na ovaj korak, obrazložio je čin poskupljenja direktor poduzeća, Siniša Radiković.

Režu se još poneke dosadašnje povlastice

papir recikliranje
Ilustracija

Uz navedene promjene cijene, više se neće besplatno dijeliti 50 litara supstrata godišnje, dok će 1. siječnja 2020. godine doći do promjene preuzimanja glomaznog otpada tako da korisnici sa smeđim kantama i dalje mogu predati 8 m3 (glomaznog otpada i granja), ali neće više moći količinu za granje zamijeniti za glomazni otpad zbog izuzetno velikih troškova obrade. No, moći će i dalje mijenjati količinu glomaznog otpada za granje.

Iz Prekoma napominju da se broj primopredaja ni jedne vrste otpada ne smanjuje, odnosno svake godine ispred svakog korisnika dolazi njihovo vozilo točno 101 puta. Ukupnu cijenu usluge, doduše, građani definiraju sami s obzirom na to da se cijena mijenja na temelju broja primopredaja miješanog komunalnog otpada. 

pre-kom-d23b01a587de9a1b1764c1048d3359aa_view_article_new

– Zajednički napori građana i nas doveli su do toga da smo u odvajanju otpada najbolji u zemlji, količine odloženog miješanog komunalnog otpada blago padaju, dok količine korisnog otpada značajno rastu, a time se štitimo od većih udara na cijene javne usluge. Naglašavam da će i s ovim poskupljenjem naše cijene i dalje ostati među najnižima u okolici, ali i u cijeloj Hrvatskoj uz najveći opseg usluge uključene u cijenu – kaže Radiković.

Fond destimulira otkup ambalaže

Samo da podsjetimo, od početka ovog mjeseca Prekom više ne otkupljuje povratnu ambalaža u svom reciklažnom centru. Također, zbog gubitaka koje ostvaruje, a Fond za zaštitu okoliša, ističe Radiković, umjesto da im podigne proviziju za otkup po boci, u narednom razdoblju planiraju ga još smanjiti. Povratnu ambalažu (PVC boce i limenke sokova i piva, te staklene boce piva i vina), građani sada mogu predavati u određenim trgovačkim lancima koje se bave otkupom iste.

 

Ostavi komentar