PREGLED: Kamo za Noć muzeja 2020. u Međimurju?

Noc muzeja Cakovec (27)_resize

Ove godine održat će se petnaesta po redu manifestacija Noć muzeja koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jubilarna 15. Noć muzeja ističe dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880.godine

U Čakovec stižu selničke atrakcije

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec u znaku je općine Selnica. Predstavit će se kulturna, povijesna, vjerska, športska i gospodarska baština općine Selnica. Na taj način naš muzej nastavlja uhodanu koncepciju Noći muzeja predstavljanjem međimurskih općina. Kulturnjaci, folkloraši, glazbenici, recitatori, zaljubljenici u stare automobile, ljubitelji povijesti i tradicije, već se naveliko pripremaju za nastup.

Otvorenje Noći muzeja će biti u atriju palače Zrinskih s početkom u 18 sati. Na samom početku otvaranja, svečanu pjesmu Općine izvest će Pjevačka skupina i Tamburaška sekcija KUD-a Selnica. Ispred domaćina posjetitelje će pozdraviti ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, a nakon nje i općinski načelnik Ervin Vičević koji će svakako imati što reći o ovoj veoma poduzetnoj međimurskoj općini. Slijedi recitacija pjesme Ignaca Šardija te izlaganje Tomislava Leskovara, župnika selničke župe sv. Marka o povijesti župe. O školstvu selničkog kraja upoznat će nas ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger. Viktorija Brezarić otpjevat će pjesmu Međimurski bregi, a Ignac Šardi predstavit će svoj muzej – Oldimer muzej Šardi.

Završnicu svečanog otvorenja ovogodišnje Noći muzeja obilježit će selnički tamburaši, a potom slijedi razgled prigodne izložbe u salonu i domjenak.

Već u 20 sati u atriju počinje prezentacija „namatanja“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Istodobno s prikazom izrade, članovi udruge Selnički pikač objasnit će povijest te tradicije. Umijeće izrade pokladne maske Pikač, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Nakon Pikača, Ignac Šardi će zainteresirane posjetitelje provesti kroz atrij i upoznati s kolekcijom starih automobila i motocikala iz svog muzeja.

Posjetiteljima će cijelo to vrijeme, sve do 01 sat u noći, biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava te prigodnog postava o povijesti i sadašnjosti općine Selnica u izložbenom salonu. U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u izložbenom salonu MMČ-a.

U Prelogu Scifidelity Orchestra

Nositelji Noći muzeja u Prelogu su Muzej Croata insulanus Grada Preloga te Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. U Prelogu ćete pronaći informacije o velikanima Preloga te o povijesti školstva na području Preloga. Izložbe koje će biti pripremljene u Prelogu govorit će upravo o tome, a priprema se i izložba slika Dijane Nazor „Skrivene slikarske tajne“. U glazbenom programu će sudjelovati Scifidelity Orchestra, Irma Dragičević i Dinko Sardelić, za najmlađe se priprema program u kojem će sudjelovati mađioničar, neće nedostajati ni oslikavanje lica, balona i bombona. Gastro kutak Srednje škole Prelog i prezentaciju međimurskih vina posjetitelji će moći pronaći u prizemlju Muzeja. Program u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga započinje od 18 sati.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga će ovogodišnju Noć muzeja obilježiti s partnerima Osnovnom školom Prelog i Srednjom školom Prelog koje će se posjetiteljima predstaviti sa svojim viđenjem knjiga i čitanja. Knjižnica će u vrijeme Noći muzeja biti otvorena za posudbe od 18- 22 sata. Noć muzeja će označavati noć otvorenih vrata knjižnice kada će svi posjetitelji moći ostvariti članstvo u knjižnici, vratiti, posuditi i produžiti građu te koristiti sve dostupne resurse i zbirke knjižnice u ovom atraktivnom, večernjem terminu. „Zato čitaj!“ ime je projekta kojeg su pod mentorstvom profesorica Mirela Petković i Tanje Gregur, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, 2019. godine proveli učenici Srednje škole Prelog Klaudija Zvonarek, Benjamin Radiković, Neven Ovčar i Kristian Kolar.

Izložba fotografija “Knjiga živi” nastala je početkom 2019. godine radom članova Foto grupe “Fijolica”. Učenici u svojim djelima vizualno promišljaju o čitanju te o samim knjigama i njihovom „tajnom“ životu kojeg vode na policama knjižnice, a koji se transformira u rukama čitača. Foto grupa djeluje u Osnovnoj školi Prelog pod iskusnim mentorstvom učitelja Silvia Benča. Autori fotografija: Ana Hošnjak, Emili Novak, Fran Petković, Greta Blagus, Ivona Zvonarek, Lana Posavec, Lara Obadić, Marija Purić, Marina Dolenec, Matej Novak i Nika Naranđa.

Vrata u Kotoribi otvaraju “Stare stvari”

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja koja se održava 31. siječnja svoja vrata otvara i privatni muzej „Stare stvari“ vlasnika Franje Šajna iz Kotoribe. Zbirka starih stvari iz područja poljoprivrede, ribolova, građevinarstva i svakodnevnog života na selu s ukupno više od šesto eksponata bit će otvorena od 18 do 24 sata. Ulaz na izložbu je besplatan, bez dobrovoljnih priloga.

 U Dunjkovcu zbirka “Štrekari”

Već 4. godinu za redom Udruga za očuvanje kulturne baštine Međimurska gruda i Turistička zajednica Općine Nedelišće otvaraju vrata povijesne zbirke „Štrekari“ koje je uređena na prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec. Zbirka je posvećena pružnim radnicima, a sadrži vrijedne i zanimljive eksponate koji prikazuju kako je nekad izgledao život željezničara. Ove se godine ujedno obilježava i 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj. Zbirka će se moći besplatno razgledati u petak, 31. siječnja od 18 do 23 sata. 

U Maloj Subotici „Otklenite lepe uspomene!”

Prvi put u Maloj Subotici organizira se i program povodom manifestacije Noć muzeja. Održat će se u Domu kulture u petak 31. siječnja od 18 do 22 sata pod nazivom „Otklenite lepe uspomene!”.

U pozivnici za program domaćin Općina Mala Subotica poziva na druženje: „Razglednite etno zbirko, poglednite film, probajte napraviti ropčeka! Spijte si čajeka, malo se pospominajte i lepo se imajte!”

Vrijedi otići i u Trakošćan

Brojni Međimurci vole u Noći muzeja otići i u susjednu Varaždinsku županiju, pa i dvorcu Trakošćan. U galeriji Dvora Trakošćan moći će se razgledati izložba Ivan Generalić iz Zbirke Malogorski. Kustosi Dvora Trakošćan u polivalentnoj dvorani održati će dva predavanja, o zbirci slika i zbirci fotografija. U 19:45 bit predavanje o zbirci slika Dvora Trakošćan. U Viteškoj dvorani u 20 sati biti će koncert klasične glazbe, gitaristička djela izvode učenici glazbene škole u Varaždinu, PO Ivanec i profesor Mislav Vudijan. Predavanje o zbirci fotografija počinje u 21 sat. Muzej otvara svoja vrata u 18 sati.

 

Ostavi komentar