Predstavljeni ‘Grčki mitovi i pripovijetke’, već četvrta knjiga iz iste edicije

Danas je u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održano predstavljanje knjige “Grčki mitovi i pripovijetke”.

Događaj je započeo u 18 sati, a knjigu su predstavili nakladnik Josip Stanek i urednik knjige Kristijan Petrović.

U samo godinu dana izdana su čak četiri opsežna djela o poznatijim svjetskim mitologijama, od čega su dva djela već doživjela drugo izdanje.

Riječ je o četvrtoj knjizi iz edicije, nakon što  su u proteklih oko godinu dana svjetlo dana ugledala izdanja ‘Keltski mitovi i pripovijesti’, ‘Nordijski mitovi i pripovijetke’ te ‘Vikinške narodne pripovijetke i bajke’.

Prva tri djela doživjela su veliki uspjeh, rekao je Josip Stanek, i sada u kratkom vremenu već dolazi četvrta knjiga. S time da su dvije knjige već doživjele drugo izdanje, u tako kratkom vremenu.

Predstavljajući knjigu, naglasili su bogatstvo grčke mitologije. Bogovi starih Grka prikazani su kao strastveni i nasilni, ljubomorni na moć jedni drugih, te skloni snažnim izljevima ljubavi i osvetničkim ratovima.

Mitologija starih Grka, ispunjena panteonom bogova, smjelih, ali nesavršenih junaka i natprirodnih stvorenja, istražuje teme ljubavi, hrabrosti i sukoba, objašnjavajući mnoge aspekte prirode, pa čak i stvaranje svijeta.

Knjiga “Grčki mitovi i pripovijetke” donosi prepričavanje fascinantnih priča, uključujući poznate likove poput Zeusa, Afrodite, Herakla i Ahileja, ali i neke manje poznate mitove iz grčkog kanona.

Priče su ispunjene čudima i uzbuđenjem koje je teško nadmašiti, pružajući čitateljima uvid u bogatstvo i kompleksnost grčke mitologije.

Predstavljanje knjige privuklo je ljubitelje mitologije i književnosti, a Stanek i Petrović su svojim izlaganjem dodatno oduševili publiku.

– Ovo je toliko velika i detaljna knjiga da tu morate naučiti nešto novo. Dođete do nekih saznanja i informacija na koje nigdje dosad niste naišli. Da vas, recimo, netko pita zašto se Odisej tako zove… To ime znači Dijete Gnjeva, a ime je dobio zbog svog djeda, koji je bio poznati lopov, kriminalac koji je pljačkao, zgrnuo bogatstvo i tako je zapravo ovaj postao kralj. Znači, već u to vrijeme su takve priče bile poznate –.

Kristijan Petrović kaže da će ova knjiga zasigurno biti zanimljiva i mlađoj čitateljskoj publici: – Grčka mitologija nalazi se i u lektiri za srednju školu, a kako su ovdje neki epovi prepričani, dakle nisu u stihovima, mislim da će im biti prijemčivije.

I on naglašava bogatstvo sadržaja ove knjige.

– Grci su nam poznati, no mi zapravo mislimo da su nam poznati. Jer to je toliko slojevito, toliko likova ima… Samo na Olimpu ima boginja i bogova koji su vrlo malo poznati široj javnosti. Tako smo se i mi, radeći na ovoj knjizi, začudili koliko mnogo ne znamo o grčkoj mitologiji – kaže urednik.

Grci su, kao i svaki narod u nekom trenutku svoje povijesti, morali stvarati mitove kako bi objasnili mitove i sve ono što ih okružuje, objašnjava Petrović.

– Naravno da su i oni imali svoje heroje, jednog Odiseja, jednog Herakla, imali su božanstva koja su se uplitala u svakodnevni život tih naroda. Ovaj tekst nam prikazuje Grke na jedan klasičan način, iz perspektive mitologije, dok o svakodnevnom životu Grka više priča antropologija – tumači Petrović.

Već se radi i na novoj knjizi koja će u istoj ediciji biti objavljena nakon Grka. Njezino predstavljanje planirano je za svibanj.

– Riječ je o kompilaciji zločestih bića, zvijeri i drugih kreatura, da se tako izrazim, iz svih svjetskih metodologija – najavljuje Stanek. Osim toga, ova izdavačka kuća priprema još jedan važan projekt, a to je knjiga o slavenskoj mitologiji.

– Sad smo zagrizli da i to napravimo. Engleski izdavač, koji je specijaliziran za ovakvu tematiku, pristao je da surađuje s nama i da zajedno probamo napraviti jednu pravu epsku, da se tako izrazim, slavensku mitologiju kakve na ovim prostorima još nije bilo – zaključuje Josip Stanek.

Galeriju pogledajte ovdje (GRČKI MITOVI)

Foto: Mario Golenko

Grčki mitovi

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE