Predsjednik Hrvatske liječničke komore u posjetu ŽB Čakovec: Strože mjere trebaju se donijeti odmah!

Danas tijekom prijepodneva u posjetu Županijskoj bolnici Čakovec stigao je predsjednik Hrvatske liječnike komore dr.sc. Krešimir Luetić.

Tijekom posjeta razgovarao je s predstavnicima Hrvatske liječničke komore i drugih zdravstvenih udruga te ravnateljem bolnice doc. dr. sc. Tomislavom Novinščakom  s ciljem pružanja potpore u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Danas u ŽB Čakovec imamo 94 hospitaliziranih covid-19 pozitivnih pacijenata, od čega je 13 na respiratoru. Još uvijek imamo pozitivni prirast jer je bolnicu napustilo 8 pacijenata, a novoprimljenih je 12. Imamo desetak liječnika pozitivnih, rekao je Novinščak.

– Zdravstveni sustav je prenapregnut, na svojim gornjim mogućnistima zbrinjavanja. moramo brinuti i o svima ostalima bolesnicima koji ne boluju od covida-19, dodao je u nastavku.

Predsjednik Hrvatske liječnike komore Krešimir Luetić istaknuo je da su trenutne mjere nedostatne i da ovakav priljev pacijenata jednostavno prenapreže zdravstveni sustav. Sama činjenica da su već jučer počelo punjenje šatora, kao improviziranih mjesta za zbrinjavanje pacijenata, kako kaže, govori dovoljno da se vidi u kakvom smo stupnju razvoja epidemije u Hrvatskoj.

– Strože mjere trebaju se donijeti odmah i trebaju vrijediti na razini cijele države. Ovo što imamo sad na sjeveru Hrvatske, da u jednoj županiji rade ugostiteljski objekti, a u drugoj ne, to ne riješava naš epidemiološki problem, naglasio je u nastavku i dodao da je s ovom stupom umiranja korona na putu da postane vodeći uzrok smrti svih umrlih u Republici Hrvatskoj.

Ravnateljica ZZJZ Marina Payerl-Pal rekla pak je da jučer bilježe najveći postotak pozitivnih testiranih osoba, koji je dostigao čak 57 posto od ukupno testiranih. Takav sličan trend nastavlja se i danas.

– Kasnimo s mjerama, a i te mjere moraju biti strože u smislu zatvaranja određenih djelatnosti i prelazak srednjih škola na online nastavu. Nadamo se da će te mjere polučiti rezultate koje želimo, dodala je.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar