Iva Šoštarić o vrani gačac koja je prisutna i u našem Perivoju: Očuvajmo ju, dugoročno je ugrožena!

Predavanje GAČAC – Ptica godine 2024. i naš pernati susjed organizirala je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Udrugom BIOM.

Predavač je bila ornitologinja Iva Šoštarić, a zanimljivosti iz suživota s pticama iz porodice vrana došla je čuti brojna publika u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu.

Gačac je kolonijalna vrsta, gnijezdi u skupinama, a u gradu pronalazi „stabilna‟ mjesta za gniježđenje. Gačci preferiraju biti na hrpi, primjerice u istom kvartu. Ukupna brojnost u Hrvatskoj porasla je u hrvatskim gradovima u periodu 2017. – 2021, za razliku od Europe, gdje se broj gačaca u posljednjih pet godina smanjio. U Hrvatskoj je populacija stabilna. Najveću populaciju ima grad Zagreb, istaknula je Šoštarić, te nastavila:

Dva su osnovna problema koje detektiraju građani u suživotu s gačcima. To su izmet i materijal za gnijezdo te buka. Gačci su jako plahi, nisu agresivni za razliku od sivih vrana koji su predatori za druge ptice. Gačac nema značajan utjecaj na druge pjevice. Perivoj Zrinski izrazito je bogat pticama. Kad smo imali trening prepoznavanja ptica u samo sat vremena zabilježili smo dvadeset vrsta. Već samo taj podatak pokazuje kako vrana gačac nema utjecaj na druge ptice. Hrane se van gradova na poljima. Izazovi s izmetom, materijalom za gnijezda i bukom mogu se rješavati primjenom nekoliko metoda. Preporučuje se strateško orezivanje grana ili pojedinačnih stabala, premještanjem klupica ili stolova na drugo mjesto. Potrebno je češće pranje i održavanje staza i objekata osobito u sezoni gniježđenja, dakle u ožujku i travnju. Kasnije kad drveće ozeleni, smanjuje se i „muving‟ gačaca, pa se i problem s izmetom smanjuje. Također je dobro strateški odabrati vrstu stabala kad se sade na novim zelenim površinama ili prilikom zamjene postojećih stabala. Platane se ne preporučuju uz stambene zgrade. Zašto? Jer gačci vole platane. U široj perspektivi imamo zadatak očuvati vranu gačac, koja je dugoročno ugrožena. Gačci su inteligentne i zanimljive životinje koje imaju milijune godina evolucija u sebi i obogaćuju nam urbanu bioraznolikost.

Na kraju poučnog druženja održanog u srijedu 6. ožujka razvio se zanimljiv dijalog s brojnim pitanjima publike. Uvodničar u druženje bila je Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Međimurske prirode. Između ostalog, pozvala je građane Čakovca, ako primijete novu koloniju gačaca u Čakovcu, neka svoje opažanje dojave Međimurskoj prirodi.

Titulu Ptice godine 2024. u izboru Udruge BIOM, ponio je upravo gačac (Corvus frugilegus). Više o problematici vrane gačac moći će se pročitati u novom izdanju digitalnog glasila Perivoj Zrinski news koji će biti objavljen u ponedjeljak 18. ožujka 2024. godine.

Tekst pripremila: Roberta Radović

Foto: Međimurska priroda

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE