SVE JE POZNATO: Matija Posavec župan, Sandra Herman i Josip Grivec zamjenici

Matija Posavec sa svojim zamjenicima

Točno u 23,30 sati DIP je primio zadnje glasove s biračkih mjesta u Kotoribi i Murskom Središću i poznati su privremeni neslužbeni rezultati Lokalnih izbora za Međimursku županiju 2017. Matija Posavec (HNS) po drugi puta postao je župan, ovaj puta sa zamjenicima Sandrom Herman (Reformisti) i Josipom Grivecom (HSLS).

Pobjednička trojka za izvršnu vlast dobila je točno 25.262 glasa međimurskih građana, odnosno 58,71 posto. Slijedi kandidat za župana Mladen Novak (SDP) sa svojim nominiranim zamjenicima Boškom Vlahek Ban (SDP) i Željkom Pavlicom (MDS) koji su osvojili tri puta manje glasova 7670, tj. 17,73 posto. Treći u poretku je kanidat HDZ sa svojim zamjenicima Darko Horvat 6899 i 16,03 posto, dok je Branimir Bunjac iz Živog zida dobio 2.414 glasova – 5,61 posto.

Rezultat koji je postigao stari-novi župan Matija Posavec nešto je bolji od predviđanja ankete koje su se inače obistinile, jer su sve govorile da pobjeđuje već u prvom krugu.

Jakom kampanjom pokušao je barem do drugog kruga doći Mladen Novak, ali ostao je daleko od priželjkivanih 22-23 posto glasova. Podbacili su i Horvat za kojeg se očekivalo da može osvojiti oko 18 posto, te posebice kandidat Živog zida koji je dobivao u anketama oko 8 posto, ali očito su njegovi birači zaboravili izaći birališta.

Analize tek slijede, posebice u vidu mogućih novih koalicija na državnom nivou. Hoće ili neće biti velike koalicije tek treba vidjeti i prema tome će se miješati karte i u Međimurskoj županiji, jer HNS sa svojim partnerima nema većinu u Županijskoj skupštini. HNS je s partnerima dobio 37,20 posto glasova, ali za većinu mora koalirati sa SDP-om ili HDZ-om.

SDP je dobio puno više glasova za vijećnike, nego svoga kandidata, što znači da je desetak posto njihovih glasača glasovalo za župana ne za svoga kandidata Novaka, već za Posavca. Naime, ova lista dobila je gotovo 30 posto glasova, neznatno manje 29,95 posto i uz HNS-ovca bit će najjača u skupštini.

Međutim, za većinu će Matija Posavec moći pregovarati i s HDZ-om koji ga oduvijek želi za partnera, jer i njihova lista ima solidnih 18,43 posto vijećnika. Jednog ili dva vijećnika dobio je i Živi zid sa 7,06 posto glasova. Ostale liste popust MOST-a, Nezavisnog Kočile i Hrasta nisu prešle izborni prag od 5 posto.

Na izbore u Međimurskoj županiji izašlo je manje od 50 posto birača, što je podatak s kojim se naši političari itekako trebaju nakon slavlja suočiti i zamisliti, jer je glasovalo tek 44,79 posto birača, odnosno njih 42.694 od ukupno 96.041 koliko je imalo pravo glasa.

Nažalost, među njima je sve veći broj onih koji imaju samo nominalno prebivalište u Međimurju, a rade u Njemačkoj ili Austriji, te nisu niti došli glasovati, odnosno onih koji smatraju da im političari i politika uopće ne trebaju u njihovom životu, jer im ništa ne mogu pomoći, već samo odmoći. To nije nikako dobar trend, ali političari bi zaokretom trebali politiku i sve što je vezano za nju staviti na puno kvalitetniju i transparentniju razinu nego je to danas slučaj. (dz)

Ostavi komentar