Poštujte preporuke Nacionalnog stožera!

Marina Payerl Pal
Marina Payerl Pal

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.Marina Payerl Pal rekla je: „Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije posljednjih dana prima sve češće upite roditelja vezano za provedbu cijepljenja djece tijekom epidemije COVID  19 bolesti. Pozivajući se na Preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja tijekom epidemije COVID-19 koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, informiramo vas da ne postoji medicinski razlog za odgađanje redovnog cijepljenja, ali se ipak, u svrhu smanjenja  izlaganja roditelja i djece u čekaonicama, preporuča da se do kraja svibnja odgodi docjepljivanje djece. U svrhu sprečavanja izbijanja epidemija bolesti  protiv kojih postoji cjepivo, preporuča se da se ne odgađa primovakcinacija (početno cijepljenje), kao ni provedba nadoknadnog cijepljenja u dojenačkoj dobi. Roditelje djece koja su školski obveznici u školskoj godini 2020./21. obavještavamo i ovim putem da su privremeno obustavljeni pregledi djece za upis u prvi razred. O nastavku provedbe ovih pregleda javnost će biti pravovremeno informirana, a roditeljima će biti na vrijeme javljeni termini pregleda u Djelatnosti školske i adolescentne medicine u našem Zavodu. ZZJZ Međimurske županije priredio je tekst o samoizolaciji s detaljnim uputama koje će koristiti osobama u samoizolaciji i onima koji se brinu o njima tijekom samoizolacije, a postojeću uputu o samoizolaciji koju je priredio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, romski pomagači zaposleni preko projekta „Pro Health for Roma“, preveli su na jezik kojim govore pripadnici romske populacije u našoj županiji. “

Specijalist epidemiolog ZZJZMŽ dr. Višnja Smilović uputila je apel javnosti: „Sukladno preporuci Stožera CZ RH i Epidemiološke službe, dajemo preporuku za sve hrvatske građane koji rade u inozemstvu, a htjeli bi doći u Hrvatsku za vrijeme Uskrsnih blagdana, da isto ne čine, jer sada nije vrijeme za putovanja i druženja sa obitelji i prijateljima. Uz iznimno poštivanje Uskrsa kao najvećeg kršćanskog blagdana, te želju i potrebu svih vjernika da za taj dan budu zajedno sa svojim obiteljima, molimo sve građane da se ove godine suzdrže dolaska svojim kućama u Međimurje, jer ukoliko dođu, u obvezi su biti u striktnoj izolaciji, odvojeni od svojih ukućana, te na taj način niti ne bi mogli uživati  kršćansko pravo na  slavljenje Uskrsa  sa obitelji. Zemlje iz kojih dolazi najviše naših građana ( Austrija,Slovenija, Njemačka) su zemlje sa visokim rizikom zaražavanja te su naši građani na radu u tim zemljama izloženi korona virusu, te mogu kao asimptomatski  zdravi kliconoše taj virus donijeti u svoju obitelj, te iako oni nemaju simptome, virus prenijeti na članove svoje obitelji. Molimo Vas da se svi pridržavamo mjera samoizolacije, odnosno ograničenog kretanja za sve one koji nisu u samoizolaciji.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač nadovezala se na epidemiologinju dr.Smilović te je pozvala građane prate upute Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano za posjete u domovima za starije i nemoćne osobe tijekom Uskrsnih blagdana. „Stariji ljudi rizična su skupina u ovoj epidemiji pa savjetujemo da korisnici ostaju u domovima. Za sada u Međimurskoj županiji nema pozitivnog korisnika na koronavirus ni u jednom domu za starije i nemoćne osobe i htjeli bismo da tako i ostane. Zahvaljujemo svim vlasnicima i djelatnicima domova na poštivanju svih epidemioloških mjera, a svim korisnicima na njihovoj strpljivosti. Hrvatski uskrsni običaji dio su hrvatske tradicije koju svi volimo, ali u vrijeme epidemije svi se moramo ponašati odgovorno.

I dalje sukladno svim preporukama Kriznog stožera RH u Županijskoj bolnici Čakovec se obavljaju hitne i neizbježne intervencije po stručnim odlukama nadležnih liječnika. „ Zahvaljujemo se svim građanima na pridržavanju uputa i skrećemo pozornost da je i dalje potreban maksimalan oprez kad je u pitanju zdravstvena skrb. Činimo maksimalne napore da održimo sustav zaštićenim te smo zbog toga pokrenuli i novo radilište u Bolnici koje služi za zbrinjavanje isključivo pacijenata iz samoizolacije ili onih s respiratornim smetnjama s nedovoljno jasnom epidemiološkom anamnezom. Dodatno, osim epidemiološke trijaže na ulazu Bolnice, prema naputku Ministra se započelo i sa svakodnevnim mjerenjima temperature i analizi respiratornih simptoma radnicima Bolnice. Što se tiče medicinske zaštitne opreme ona je osigurana u dovoljnoj mjeri i ovim putem se zahvaljujemo svim vrijednim donacijama. Ovim putem se zahvaljujemo i Kriznom Stožeru RH, Međimurskoj županiji i Civilnom Stožeru MŽ, Varaždinskoj biskupiji, Čateksu, udruzi mladih informatičara Strahoninca i Međimurskom informatičkom klubu, Hospitalija i AlfaCar te Inerwheel klubu Čakovec. Otvoreni smo za sve donacije i zahvaljujemo na pomoći.“ ,rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak.

Ostavi komentar