Postavljeni novi hoteli za kukce u Čakovcu i Hodošanu

U sklopu obilježavanja Tjedna zaštite prirode, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim školama i udrugama, organizirala je akciju postavljanja hotela za kukce u Čakovcu i Hodošanu.

Međimurski čuvari prirode, Ivana Horvat i Antonio Krušelj su u utorak 23. svibnja, zajedno s srednjoškolcima i osnovnoškolcima, postavili su čak četiri hotela, od kojih su tri smještena u Hodošanu, dok se jedan nalazi kod Gospodarske škole Čakovec.

Cilj postavljanja hotela za kukce jest očuvanje korisnih kukaca, čija je uloga kao oprašivača nezamjenjiva. U ovim novim hotelima za kukce bit će smješteni solitarne pčele, osolike muhe, bubamare, mravi, uholaže, gusjenice i stjenice.

Akciju postavljanja hotela kod Gospodarske škole Čakovec koordinirala je profesorica Lea Šprajc, a sudjelovali su učenici iz razrednih odjeljenja cvjećara, pomoćnih cvjećara i vrtlara, zajedno s razrednicama Natalijom Vargom i Karmelom Radošević.

Ravnateljica Gospodarske škole Čakovec, Vesna Stunković, također je dala svoj doprinos ovoj akciji, nastavljajući tako uspješnu suradnju između škole i Međimurske prirode.

Podsjećamo da su čuvari prirode, Ivana Horvat i Antonio Krušelj, već ranije održali predavanje o radu Javne ustanove Međimurska priroda za učenike, koji su s oduševljenjem pratili snimke divljih životinja zabilježene foto-zamkama.

Nakon postavljanja hotela za kukce u Čakovcu, akcija je nastavljena u Hodošanu, gdje su postavljena čak tri hotela.

Organizatori ove akcije bili su Zaštitarsko-ekološka udruga PRODE iz Hodošana i Osnovna škola Hodošan, a sudjelovali su učenici iz OŠ Domašinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Orehovica, ukupno četrdesetak sudionika.

Međimurska priroda donirala je jedan hotel za kukce, dok su članovi udruge ZEU PRODE pripremili dva hotela na vlastitom terenu. Učiteljica Kristina Vrabec pripremila je kratku prirodoslovnu radionicu o stanovnicima hotela za kukce, a postavljanju hotela nazočio je i Damir Kovačić, ravnatelj OŠ Hodošan.

Ove akcije postavljanja hotela za kukce zaokružuju aktivnosti Međimurske prirode na terenu, koje su organizirane u sklopu Tjedna zaštite prirode.

 

Izvor i foto: Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE