Postanite udomitelj i otvorite svoj dom i srce onima koji toplinu doma nisu osjetili

Hrvatski sabor je na sjednici 31. ožujka 2023. donio odluku o proglašenju Nacionalnog dana udomiteljstva koji će se obilježavati svake godine 31. svibnja.

Udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj ima drugu tradiciju, ali je cilj daljnji razvoj i ujednačena dostupnost udomiteljstva u svim područjima Republike Hrvatske, posebice udomiteljstva za djecu.

Ovogodišnji Nacionalni dan udomiteljstva održava se prema sljedećem programu:

U utorak, 30. svibnja, od 16 do 18 sati u Murskom Središću na šetnici – promocija udomiteljstva uz aktivnosti i iznenađenja za djecu i obitelj.

U srijedu, 31. svibnja, u 12 sati u dvorani Scheier – svečano obilježavanje Nacionalnog dana udomiteljstva uz dodjelu priznanja udomiteljima.

U subotu, 3. lipnja, od 9 do12 sati u Čakovcu na Trg Republike – promocija udomiteljstva uz aktivnost i iznenađenja za djecu i obitelj.

U nedjelju, 4. lipnja, od 16 do 18 sati na Marini Prelog – promocija udomiteljstva uz aktivnost i iznenađenja za djecu i obitelj.

U Međimurskoj županiji je 111 udomiteljskih obitelji, do toga 87 udomiteljskih obitelji za djecu i 24 udomiteljske obitelji za odrasle.

Ako razmišljate o udomiteljstvu, želite otvoriti svoje srce i imate bilo kakvih dodatnih pitanja, javite se Timu za udomiteljstvo Županijske službe Međimurske županije na brojeve telefona: 040/391-952 ili 099/5428-054 (Matea Hižman, mag. soc. rada), 040/391-946 ili 099/6391-353 (Petra Takač, mag. psihologije), 040/391-923 ili 099/6391-346 (Ivana Marković, dipl. pravnica).

Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj, skrb i potpora u udomiteljskoj obitelji.

Udomiteljstvom se djeci pruža prilika da odrastaju, razvijaju se i stječu životne vrijednosti u obitelji. Odraslim osobama koje nisu u mogućnosti brinuti se o sebi (najčešće starijim i nemoćnim osobama, osobama s tjelesnim, intelektualnim i mentalnim oštećenjem) osigurava se toplina, osjećaj pripadnosti, te adekvatna skrb koja im je potrebna ovisno o dobi, stanju i stupnju teškoća koje imaju.

Smještaj u udomiteljsku obitelj osigurava se za djecu koja su doživjela neko ozbiljno traumatsko iskustvo, djeca čiji su roditelji umrli, nepoznati, nestali ili su isti zbog bolesti spriječeni brinuti o njima, djeca koja su zanemarivana i zlostavljana

Smještaj za odrasle osobe osigurava se kad nemaju vlastitu obitelj, a nisu sposobni brinuti sami za sebe. Naknade koje udomitelji dobivaju za obavljanje udomiteljstva su:- opskrbnina – novčana naknada namijenjena podmirivanju troškova života korisnika- naknada za rad udomitelja

– naknada udomitelju za uložen trud u zbrinjavanju korisnika kojem je priznato pravo na smještaj u udomiteljsku obitelj.

– naknada za osobne potrebe – džeparac za korisnike

Tko može biti udomitelj?

Osoba koja se želi baviti udomiteljstvom treba biti punoljetna, hrvatski državljanin koji ima prebivalište i živi u Republici Hrvatskoj, treba imati odgovarajuće stambene uvjete.

Prilikom prvog podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole treba imati manje od 60 godina.

Potrebno je imati završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje (uvjeti dobi i obrazovanja se ne odnose na srodničko udomiteljstvo).

 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE