Poremećene zaštitne mreže i smanjeni pristup uslugama povećavaju rizik od nasilja nad ženama

Ilustracija
Ilustracija, Foto: Pixabay

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upućujemo apel žrtvama nasilja u obitelji uz jasnu i snažnu poruku da se ne ustručavaju potražiti pomoć a sve one koji svjedoče nasilju, pozivamo da svojom reakcijom zaštite žrtvu, stoji u priopćenju Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Čakovca.

Nasilje nad ženama često se povećava tijekom izvanrednih situacija, uključujući pandemiju, kojoj trenutno svjedočimo, te ono postaje velika prijetnja za globalno javno zdravlje i zdravlje žene, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Stres, poremećene socijalne i zaštitne mreže te smanjeni pristup uslugama povećavaju rizik od nasilja nad ženama.

Uvođenjem mjera socijalnog udaljavanja, ljudi su potaknuti ostati u domovima te je velika vjerojatnost da će se rizik nasilja u intimnim odnosima povećati, navodi SZO.

Žrtvama je teško nazvati službe za pomoć jer je počinitelj uvijek u blizini.

I glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, upozorava na „zastrašujući globalni porast obiteljskog nasilja“ u krizi korona virusom i poziva vlade da spriječe nasilja nad ženama.

STOGA, AKO SUMNJATE DA NETKO U VAŠOJ UŽOJ ILI ŠIROJ OBITELJI, ILI U SUSJEDSTVU TRPI PRIJETNJE ILI ZLOSTAVLJANJE, PRIJAVITE NASILJE,

NAZOVITE BROJ 112 !

 

Ostavi komentar