POLJOPRIVREDNICI: Evo tko i kako može dobiti propusnicu!

Milorad Šubić

Međimurska županija šalje priopćenje za meidje koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

S obzirom kako su u tijeku nužni poljoprivredni radovi te je potreba prodaje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala (sjeme, presadnice, sadnice) i rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, smiju raditi vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, uz obvezu poštivanja Odluke o radnom vremenu trgovina te mjera socijalnog distanciranja i svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 23. ožujka 2020. godine, dovedeno je u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. S obzirom na veliki broj zahtjeva i upita ispred područnog ureda Ministarstva poljoprivrede u Međimurskoj županiji, g. Milorad Šubić kazao je da kako su posljednjih dana izdavane propusnice fizičkim osobama koje nisu obuhvaćene Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj s ciljem da na brojne zahtjeve i upite bude što brže odgovoreno te je iznio i sve relevantne  informacije o  načinu na koji poljoprivrednici podnose zahtjev za propusnice pri kretanju izvan mjesta prebivališta te objasnio kakva je situacija u Međimurskoj županiji. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milorad Šubić rekao je kako zagađenja tla nema. Kontrola plodnosti tla se obavlja u Međimurju redovito i nisu zabilježena negativna odstupanja. Što se tiče odlaska u Sloveniju, građanima je potreban posjedovni list kao dokaz da imaju zemljište u pograničnom prostoru sa Slovenijom. Uvođenje digitalnih propusnica izdavati će Stožer civilne zaštite na lokalnoj razini, no onima kojima nije dostupan Internet bit će dovoljna identifikacijska iskaznica ili osobni identifikacijski broj.  

Međimurje je najgušće naseljeno ruralno područje u Republici Hrvatskoj. U Međimurju od cca 30 000 kućanstava imamo oko 20 000 kućanstava koje imaju neki oblik poljoprivredne proizvodnje. Od tog broja 6000 ih je upisano u upisnik obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Također, imamo i 11 400 posjednika vinograda. Obzirom na pravilo ograničenog kretanja, sve to pred nas stavlja određeni izazov u smislu izdavanja propusnica. Posljednjih dana nastojimo odgovarati na sve upite no danas smo na konferenciju pozvali voditelja Savjetodavne službe Međimurske županije mr. Milorada Šubića da pojasni način i model izdavanja propusnica. 

Ovo su upute: 

  1. Propusnica nije potrebna poljoprivrednim proizvođačima koji ne napuštaju mjesto prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.
  2. Poljoprivredne tvrtke, obrti i OPG-i u Registru poreznih obveznika (RPO) sebi i svojim djelatnicima za nužne gospodarske aktivnosti, dostavu robe i nabavu nužnog repromaterijala, propusnice izdaju sami
  3. Manja obiteljska gospodarstva koja su upisana u Upisnik OPG-a, a koja nemaju zaposlenike i nisu u RPO, propusnicu za kretanje nositelja i nužnih članova (članovi isto moraju biti prijavljeni u Upisnik) za rad izvan mjesta prebivališta mogu dobiti samo putem internet stranice Ministarstva poljoprivrede https://www.savjetodavna.hr/propusnice/ na kojoj ispunjavaju on-line zahtjeve. Nakon obrade zahtjeva, propusnica se dobiva putem emaila i kao takva je važeća i u digitalnom obliku. 
  4. Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnicu samo i isključivo nositeljima i članovima OPG-a kako je i objavljeno na https://www.savjetodavna.hr/2020/03/26/propusnica-za-obiteljska-poljoprivredna-gospodarstva/.
  5. Zahtjev na isti način mogu podnijeti i pčelari koji nemaju OPG, ali imaju registriran pčelinjak izvan mjesta prebivališta.
  6. Svi ostali koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, ne mogu dobiti propusnicu po osnovi obavljanja poljoprivrednih radova od strane Ministarstva poljoprivrede ili područnog ureda Ministarstva poljoprivrede.
  7. Prema uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i Ministarstva poljoprivrede, svi koji nemaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za obavljanje poljoprivrednih radova, a odlaze na lokacije izvan mjesta prebivališta, upućuje se najbližem lokalnom Stožeru civilne zaštite.
  8. Građanima Republike Hrvatske za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim resursima koji se nalaze izvan teritorija RH, službenici Ministarstva poljoprivrede ne izdaju Propusnice. U tim slučajevima potrebno se obratiti lokalnim Stožerima civilne zaštite i Ravnateljstvu policije.“

Propusnice se izdavaju samo za najnužnije aktivnosti, presudne za život i kontinuitet održavanja poljoprivrednih aktivnosti, sukladno svim uputama Stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.

Ostavi komentar