Zbog nespremnosti državne administracije u Zagrebu, Podturen i Vratišinec izgleda neće dočekati komasaciju

Još 2015. godine Agencija za poljoprivredno zemljište prezentirala je ovaj pilot-projekt na području dviju međimurskih općina. Poljoprivrednici su ideju objeručke prihvatili, ali Ministarstvo poljoprivrede isti je zaustavilo!

U Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju prevladavaju mali i usitnjeni posjedi poljoprivrednog zemljišta, koji ne pružaju zadovoljavajuće uvjete za uspješnu i rentabilnu poljoprivrednu proizvodnju. Pitanje komasacije i okrupnjivanja zemljišta povlači se već dugi niz godina, a od 2015. godine aktivno se o njemu razmišlja na području Podturna i Vratišinca, gdje se najavljivao pilot-projekt za Međimurje, ali nakon optimističnog početka 2015. godine, već neko vrijeme ne događa se ništa.

Pilot-prostor sastoji se od katastarskih općina na području općina Vratišinec ili Podturen, obuhvaća 2200 hektara i na toj površini je preko 10 tisuća parcela.

– Za vlasnike tih zemljišta komasacija će biti besplatna i sasvim sigurno će to biti jedan snažni zamah za našu poljoprivredu – govorio je pred nešto manje od tri godine župan Posavec.

Bivši načelnik Podturna Josip Lepen i trenutni Perica Hajdarović protekle dvije-tri godine slali su dopise, ali bez pomaka i odgovora. U istoj se situaciji našao i načelnik Vratišinca Zdravko Mlinarić koji dijeli neizvjesnu sudbinu sa susjednom općinom.

Tvrtka Geobiro iz Čakovca na čelu s direktorom Rajkom Horvatom već duže vrijeme radi na komasaciji poljoprivrednog zemljišta na području Međimurske županije. Na razini zemlje, pilot-projekte započela je provoditi Agencija za poljoprivredno zemljište, koja se više ne bavi time, te je sada sve u rukama Ministarstva poljoprivrede, koje prema riječima Rajka Horvata, ovu mjeru smatra (pre)skupom.

– Ministarstvo poljoprivrede osim što ovu mjeru smatra skupom, dijeli mišljenje da će se ljudi sami okrupnjivati, što po meni nije ispravno. Komasacija je agrotehnička mjera koja se provodi u svim zemljama Europe, osim kod nas i moram napomenuti da to nije politička, već agronomsko-tehnička mjera, koja ako će se provoditi od izbora do izbora možemo zaboraviti da će se ikad provesti – poručio je Rajko Horvat, direktor čakovečkog Geobiroa koji je bio uključen u cijeli ovaj projekt.

Do ukupne cijene okrupnjavanja zemljišta nisu ni došli, a 2016. godine kad je predana prva faza idejnoj projekta, iz Ministarstva su poručili da novaca nema. U svim ostalim faza došlo bi se do konačne cijene samog projekta, te ekonomske i gospodarske isplativosti.

Male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta  putem komasacije bi se sjedinile u veće i uređenije, a putem nje se uređuju putne i kanalske mreže, te sređuju stvarnopravni i drugi odnosi na zemljište. Komasaciju na području općine Podturen pozdravljaju manji OPG-ovci, te je velika većina još 2015. godine pristala na ovakav način uređivanja poljoprivrednog zemljišta.

Perica Hajdarović
Perica Hajdarović, Foto: Općina Podturen

– Komasacija se provodi radi okrupnjavanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije, što bi našim poljoprivrednicima na području cijele općine pomoglo u ekonomičnijem iskorištavanju, stvaranju povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje – rekao je načelnik Podturna Perica Hajdarović, ali sada je očito sve opet na čekanju.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar