UOČI KAMPANJE VAĐENJA krumpira: Temperaturni skokovi odnijeli 30% prinosa krumpira

Lani su međimurski uzgajivači krumpira ubrali oko 85.000 tona gomolja, te napokon, nakon niza nepovoljnih godina zabilježili više nego li dobru sezonu. Prema pojedinim proizvođačima čak i izvrsnu budući da je obilno rodila bilježila se dobra kvaliteta i još bolja cijena pa se sav urod prodao. Naime, u zemljama EU urod je podbacio tako da se krumpir tražio na sve strane, pa je naš uglavnom završavao u Mađarskoj, Sloveniji čak i Rumunjskoj.

Nažalost, ove godine takva se slika neće ponoviti. Iako prava kampanja vađenja ili kako kažu Beličanci zbiranja krompera još nije ni počela, već se sada kalkulira sa smanjenjem prinosa od 30% u odnosu na lani. 

– Pri kraju smo s berbom ranog krumpira, rekao nam je Ivan Švenda iz Ivanovca kojeg smo zatekli u polju između Štefanca i Čakovca. U polju smo od ranih jutarnjih sati dok sunce još nije tako jako jer nam je kombajn u kvaru pa beremo ručno.

– Rane sorte pokazale su se dosta dobro, istina ne kao lani, no ima ga, ističe. No, srednje rane su onako osrednje, naglasio je naš sugovornik.

Istina, krumpir kojeg su brali bio je podosta krupan i imalo ga se što brati. Kaže, bilo bi još bolje da nije bilo hladnog i kišovitog proljeća, a potom naglog skoka temperatura.

 – Biljke su naprosto doživjele temperaturni šok, potvrdio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge uzgajivača merkantilnog krumpira Međimurske županije. Jednom riječju, neshvatljivo je kakve su nas temperaturne razlike ili temperaturni skokovi pratili tijekom ove sezone. Ljudima je bilo teško, a kako onda ne bi bilo i biljkama. Iako je krumpir relativno otporna i laka kultura za uzgoj ipak mu smeta voda i velika vlaga.

Plamenjača- ekonomski najopasnija bolest krumpira

Vrlo visoke temperature sa visokom vlagom u zraku, idealna su kombinacija za razvoj plamenjače, najopasnije bolesti krumpira, a već smo pisali i za krastavce te rajčicu. Bolest napada i uništava cijelu biljku, od lista preko stabljike pa sve do gomolja. Nažalost, kao i kod rajčice i krastavca, suzbija se preventivno pa svi oni uzgajivači koji su slušali savjete stručnjaka mogli su ju donekle izbjeći u svojim nasadima. 

A stručnjaci su već krajem svibnja i početkom lipnja upozoravali na uvjete koji su pogodni za epidemijsko širenje plamenjače. 

I dok je velika vlaga prijetila razvoju plamenjače, visoke temperature su pogodovale razvoju paleži cime te koncentrične pjegavosti. 

– Nismo se samo mi borili s tim bolestima već praktički i cijela Europa u kojoj je krumpir također podbacio, poručuje Damir Mesarić.

Naime, već lani su se zemlje EU borile s nestašicom krumpira, a prema njegovim riječima ove godine situacija je još i gora.

 – Stoga nije ni čudno da je krumpir skup jer je velika potražnja, a mala ponuda, dodaje.

Idealno vrijeme za berbu krumpira je od druge polovice kolovoza do sredine rujna

 – U Međimurju ljudi sade uglavnom rane i srednje rane sorte pa ni ja nisam izuzetak, naglasio je Ivan Švenda. To su sorte koje imaju do 80 dana dozrijevanja i taman stižu u rod prije onih dosadnih jesenskih kiša, ali i visokih temperatura u osmom mjesecu.

U svijetu danas postoji oko 5 tisuća različitih sorata krumpira. I dok mi, ljubitelj kuhanja biramo tvrdu sortu za salatu i priloge na lešo; srednje čvrste za pire i pommes frites, a meke za krokete, njoke, popečke te krumpirova tijesta, uzgajivači imaju sasvim drugu podjelu. Njih naime zanima kako će se koja sorta ponašati tijekom vegetacijske sezona, traže sorte otpornije na bolesti i štetnike te ekstremne vremenske (ne)prilike. Prije svega, tu se misli na proljetni mraz, sušu, visoke temperature… Najidealnije su se stoga pokazale upravo rane i srednje rane sorte koje već donekle imaju formirane gomolje kada započinje najveća vrućina tijekom mjeseca kolovoza. Rane sorte moguće je, naime, vaditi još tijekom ljeta, a srednje rane krajem ljeta i početkom jeseni.

No, koliko god pažljivo birali, svaka godina sa sobom donosi nove izazove koji im na kraju pomrse računicu. Poljoprivrednicima smanjeni urod, a nama kupcima veću cijenu krumpira.

Ostavi komentar