Traže poljoprivrednike koji će za njih uzgajati koprivu!

kopriva
Kopriva

Kopriva je poznata biljka diljem svijeta, a njena hranjiva vrijednost u kombinaciji s ljekovitošću i biološki vrijednim sastojcima, opravdava njenu višestoljetnu upotrebu, donosi agroklub

No, njen uzgoj uglavnom je malo poznat. Ljudi ju obično beru za svoje potrebe na mjestima gdje ona raste samoniklo.

Međutim, potencijal ove biljke je prepoznao jedan edinburški start up, Nuisance Drinks kojeg je osnovao Hugo Morrissey. Ova je tvrtka početkom godine predstavila gazirano piće od koprive koje je, kako tvrde, izuzetno dobro prihvaćeno na tržištu.

S obzirom na to da je potražnja za tim pićem velika, vlasnik razmišlja o povećanju količine. No, problem je nedostatak sirovine – koprive. Trenutno ju beru na imanju Hopetoun u blizini Edinburgha, a objavili su i poziv farmerima za suradnju. Naime, žele pronaći nekog, “dovoljno ludog” tko će za njih uzgajati ovu biljku.

Prema riječima Davida Lawsona, botaničara iz SAC Consultinga, škotskog ruralnog koledža (SRUC), kopriva ima potencijal postati komercijalna kultura na raznim tržištima. Uz sokove, proteini se mogu koristiti u hrani za životinje ili ljude, a vlakna iz stabljike su prikladna za izradu odjeće. Osim toga, ona se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Treba napomenuti i da se košnja obavlja pet do osam puta godišnje, a nekad i više. To se radi dok je biljka mlada i visine oko 30 cm. Što se tiče njege, potrebno je okopavanje, prihrana i eventualno zalijevanje. Zanimljivo je i to da nije podložna bolestima ni štetnicima što je značajno u ekološkoj proizvodnji.

Ostavi komentar