Tradiciju obitelji Knehtl u Svetom Urbanu supružnici Medenjak izdigli su na višu razinu

Kušaonica Medenjak OPG Zdenka Medenjak
Kušaonica vina Knehtl Medenjak, OPG-a Zdenka Medenjak, Foto: Turistička zajednica Međimurske županije

Međimurski finalist akcije “Zlata vrijedan”, koju su pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, je OPG Zdenka Medenjak, Sveti Urban (Štrigova).

Najbolji će biti proglašen 8. lipnja.

Sadiš trs po trs, zidaš ciglu po ciglu, kol’ko penezi imaš… Sporije je neg’ s kreditom, al’ je sigurnije – okušani je recept za uspjeh, kojeg se Zdenka i Stanko Medenjak drže posljednjih 15 godina, koliko su u braku, gradeći u goricama život za obitelj i sebe. Strpljivim radom i ulaganjem vlastitih sredstava tradiciju Zdenkine obitelji Knehtl, započetu u Svetom Urbanu prije gotovo stoljeća, supružnici Medenjak izdigli su na višu razinu, zadržavši pritom autohtonost međimurskoga kraja, piše agrobiz.vecernji.hr.

Tradiciji ženine obitelji, koja u selu nazvanom po zaštitniku vina i vinogradara, traje već četvrtu generaciju, Stanko se “priklonio” preselivši se iz rodnoga Zagorja u Međimurje.

S četvero Medenjaka živi i Zdenkina mati, 67-godišnja Marija Knehtl, glavna kuharica, ali i vozačica traktora. – To mi je najlepše. A navikla sam celi život delat – govori. Obitelj na gospodarstvu ima kušaonicu koja gleda na vinograde u kojima posjetiteljima – a unutra ih se može smjestiti pun autobus – nude isključivo svoje proizvode – vina chardonnay, zeleni silvanac, sivi pinot, rajski rizling, gra- ševinu, žuti muškat, sauvignon i mješavinu vina “urbansko”.

Na šest hektara vinograda posadili su 30.000 trsova pa im za berbu treba dvadesetak ljudi dnevno. Satnica je 25 kuna, plus hrana. Problema s pronalaskom berača nemaju jer radnike pošteno plate. Nagodinu će posaditi oko 2000 trsova graševine.

Proizvedu oko 40.000 litara godišnje i s prodajom nemaju problema. Pola prodaju na kućnome pragu, ostalo u restoranima. Godinama imaju iste kupce, čemu se vesele, jer to je potvrda da dobro rade. No, da ne bi ponuda obitelji Medenjak stala samo na vinu – koje u prostranom i urednome podrumu dozrijeva u drvenim bačvama, a u onima od inoxa ga čuvaju – uz domaći kruh i peciva nude i platu ovdašnjih hladnih jela – sir s vrhnjem, sir turoš, kobasice i meso iz tiblice.

Da bi pravili domaće specijalitete, Medenjakovi drže i desetak pajceka te kravicu. Bave se i tovom junadi. U okolici kupuju telce oko 130 kilograma, hrane ih oko godinu i pol, kad dosežu 700 i više kilograma i spremni su za prodaju.

Kada bi imali zemlje, sadili bi Medenjakovi još vinograda, ali po međimurskim bregima prodaju se male parcele na kojima su klijeti.

Ostavi komentar