0 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Savjeti iz Centra dr. Rudolfa Steinera: Koji su biodinamički radovi u voćnjaku i vrtu u proljeće?

Travanj označava pravo proljeće i s njime se sve aktivnosti u vrtovima i voćnjacima intenziviraju!

Toplije vrijeme i duži dani daju mogućnost boravka na otvorenom, pa tako svima koji započinju svoje poljordjeljske radove, ovo je pravo vrijeme za organizaciju posla.

Radovi u vrtu

Povrtnjaci su isplanirani. Izrada plana sadnje obično se radi na temelju prošlogodišnjih položaja pojedinih kultura, pa stoga, uz pomoć sjetvenog kalendara, složen je pravilan raspored novih gredica i nabavljeno sjeme.

Priprema tla je iznimno važna jer na temelju dobro pripremljenog i pognojenog tla, ovu sezonu će se ubirati plodovi. Prije no što krenete s agrotehničkim zahvatima, primijenite pripravak 500 ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP) na površine koje namjeravate kultivirati. Isto tako, vrijeme je za primjenu čaja od preslice u cilju kontrole gljivica i ograničavanja njihova rasta. Ako je tlo na kojem radite kiselog pH, preporučuje se i primjena čaja od maslačka.

Maslačak berete upravo u vrijeme između ožujka i travnja i beru se otvoreni neoprašeni cvjetovi koji su pogodni za izradu biodinamičkog pripravka, kao i upotrebu u preventivnom prskanju maslačkovim čajem.

Priprema presadnica je u punom jeku, pojedine kulture koje dolaze iz područja centralne Amerike zahtijevaju više temperature za klijanje i nicanje (posebice paprika), stoga nije naodmet pripremiti mali rasadnik ili zaštićeni prostor za naklijavanje i razvoj presadnica ako ih već niste posijali. Ako je rasad već niknuo i došao do faze prvih pravih listića, vrijeme je za presadnju i stavljanje u hladna klijališta ne bi li biljke ojačale i razvile se do sadnje u vrt. Sve sjeme prije sjetve možete tretirati čajnim kupkama.

Vrijeme je za sadnju luka kao i za neke od otpornijih salata. Osigurajte im ipak malu zaštitu od mogućih hladnoća te ih pokrijte agrotekstilom nakon sjetve i sadnje ako su najavljeni mrazovi i hladno vrijeme.

Radovi u voćnjaku

Rezidba (proljetna formativna) već je završena. Za vrijeme cvatnje voćaka obustavljaju se svi radovi u voćnjacima. Dok su biljke u bujnoj cvatnji, ne smije ih se uznemiravati i treba omogućiti oprašivačima da na miru odrade svoj posao.

Nakon cvatnje primjenjujemo na voćke pastu za stabla. Pasta se može primijeniti nekoliko puta tijekom godine. Optimalno vrijeme za primjenu paste obično je navedeno u Sjetvenom priručniku. Možete ju primijeniti nakon opadanja lišća da biste ojačali grane i deblo, nakon rezidbe za pomoć u zatvaranju reznih rana i u proljeće pri pojavi prvih pupova čime se smanjuje opasnost od gljivičnih oboljenja uslijed povišenja temperature okoline.

Pasta se izrađuje od: 1 udjela gline, 1 udjela dijatomejske zemlje, 1 udjela svježeg kravljeg gnoja, 1 doze pripravka 500 (pripravak gnoja iz kravljeg roga) i čaja od poljske preslice (može umjesto toga i kišnica za razblaživanje smjese).

Pasta se priprema u obliku žitke smjese, koju se lako nanosi gustim kistom, s time da je prilikom nanošenja paste potrebno obratiti pažnju na pokrivnost, tj. dobro prekriti čitavu površinu debla zajedno sa svim pukotinama.

Sastojci za pastu svi djeluju hranjivo na koru debla i omogućavaju lakši rast. Dijatomejska zemlja u pasti poznata i kao kremena zemlja, zapravo je sitni pijesak napravljen od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja. Dijatomeje su mikroskopske jednostanične vodene biljke poznate još i kao alge kremenjašice. Upotrebljava se kao insekticid koji abrazivno djeluje na kutikulu insekta i svojim svojstvom hidrofilnosti isušuje insekta.

Na tlu primjenjujemo pripravak 500 i/ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP).

Pripravak 500 temelj je biodinamičke poljoprivrede i u sinergiji s ostalim pripravcima (501-508) radi na revitalizaciji tla, poticanju mikrobiološke aktivnosti i regeneracija humusa u tlu. Biljke tretirane tim pripravcima koji su stvoreni iz ljekovitih biljaka koje su u animalnim ovojnicama dozrijevali u tlu, stvaraju plodove iznimne kvalitete, otporne su na vodni stres i generalno drugačijeg životnog habitusa od biljaka u konvencionalnoj proizvodnji.

Pripravak 500, odnosno gnoj iz roga, upotrebljavamo u vrtovima i nasadima kao škropivo kojim prskamo tlo nakon svake mehaničke obrade kada je zemlja „gola“ da bismo potaknuli rad mikroflore i makroflore te faune tla na razgradnju organskih tvari i stvaranje humusa.

Prilikom upotrebe pripravka 500 potrebno ga je dinamizirati, odnosno, miješati u vodi na način da sadržaj jednog roga otopimo u 10 litara mlake izvorske vode ili kišnice i potom miješamo u okrugloj bačvi sve dok ne stvorimo vodeni vrtlog. Kada je vrlog formiran na vrhuncu, „razbijamo ga“ tako što mijenjamo smjer kretanja vode i vrtimo u suprotnu stranu. Taj postupak traje sat vremena.

Nakon „dinamiziranja“ pripravka on je spreman za primjenu. Količina od 10 litara dinamiziranog pripravka dostatna je za škropljenje površine od 2500 m2, što znači, za površinu od 1 ha potrebno je okvirno sadržaj 4 roga dinamizirati u 40 l vode.

Centar dr. Rudolfa Steinera

Amalka Vukelić, dipl. ing. agr.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE