U berbi luka kod Kamenića: Urod malo podbacio, ali pojedine glavice su divovske

Obitelj Kamenić luk
Puno je posla oko luka u obitelji Kamenić

Ovih dana po našim se poljima ubrzano bere urod luka. Posao je to koji itekako muči poljoprivredne proizvođače.

Naime, praksa je da se luk odore i tako ostavi barem dva dana kako bi se još malo osušio kao i zemlja koja je ostala na glavicama.

– Sada je to gotovo nemoguće, govori nam Katica Kamenić iz Štefanca koju smo zatekli u čišćenju luka zasađenog u proljeće.

Visoke temperature doslovno kuhaju luk u polju

Suhu sezonu bez kiša moguće je ublažiti navodnjavanjem. No poljoprivrednici se pitaju kako se boriti s visokim temperaturama koje u polju sežu gotovo do 50 stupnjeva te kuhaju, prže i tjeraju biljke na prisilnu zriobu.

Naime, sunce je toliko jako da se tako ostavljeni luk doslovno kuha. Što od samog sunca što od pregrijane zemlje koja zna biti toliko vruća da čovjek jedva bos stoji na njoj.

Nakon što luk stigne s polja, slijedi onaj pravi posao koji okupi cijelu obitelj. Svaka glavica mora se primiti u ruku, stisnuti kako bi se provjerilo nije li skuhana ili pak gnjila iznutra, odstranjuje se sva suvišna lupina i tek onda se luk može spremiti. Bilo u vreće za prodaju ili pak u podrum, na hladno gdje će čekati daljnju sudbinu.

Obitelj Kamenić je ove sezone zasadila oko hektar površine pod lukom, što u jesen, što u rano proljeće. Kako uz luk uzgajaju još i krumpir, kukuruz te druge kulture, moraju poštivati plodored pa im je nešto teže uspostaviti sustav navodnjavanja. Stoga je luk vlažila i zalijevala samo kiša.

Neke glavice dosežu težinu veću od pola kilograma

No glavice nisu toliko osjetile posljedice suše koliko visokih temperatura. Kaže, urod je tek nešto manji zahvaljujući sadnji otpornijih sorti poput plosnatog žutog holandskog luka. Kako tržište traži i crveni, odnosno ljubičasti, zasadili su nešto i te sorte. Ako je urod količinski malo i podbacio, ubrane glavice zato su uglavnom krupne, pa čak i prekrupne. Najveću dosad ubranu su i izvagali i težila je čak 550 grama.

Nikola Kamenić pokazuje velike glavice luka

Ostavi komentar