6.7 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Vičević: Rješenja za probleme ima, ali političari se bave nevažnim temama!

Zamjenica međimurskog župana i predsjednica Županijske organizacije Reformista Sandra Herman sazvala je danas, 16. veljače, konferenciju za medije uoči predstojećih lokalnih izbora, na kojoj su glavne teme bile financiranje jedinca lokalne samouprave i plinska renta, o čemu je govorio selnički načelnik Ervin Vičević.

U uvodnom obraćanju Sandra Herman je istaknula problem financiranja jedinica lokalne samouprava kao jednu od važnih točaka  njihovog programa uoči predstojećih izbora.

Na tu se temu nadovezao selnički načelnik i reformist Ervin Vičević koji je napomenuo da je centralizacija potaknula dodatno raslojavanje kopnene i morske Hrvatske, naravno na štetu kopnene Hrvatske. Ponukan tom situacijom Vičević je istražio kako je problem financiranja općina riješen na području Republike Slovenije.
– Navest ću jedan konkretan primjer, Općina Središče ob Dravi ima oko 2200 stanovnika i glavarinu od 522 eura po glavi stanovnika, što znači da godišnji zajamčeni prihod općine iznosi 1, 15 milijuna eura.  Kada bi mi imali takav prihod prema broju stanovnika, Općina Selnica mogla bi dobiti godišnji prihod od oko 11 milijuna kuna pa tada više ne bi morali moliti za novce u Zagrebu. Za ovo je naravno potrebna samo jedna stvar, a to je pristojno rečeno hrabrost. Imali li Vlada hrabrosti ovo učiniti to je pravo pitanje? Naravno da jednom ovakvom odlukom pada u vodu trenutna raspodjela sredstava, gdje lokalnoj samoupravi ostaje samo pet posto – istaknuo je Vičević.

Grad Zagreb izgleda kao neka kraljevina unutar Hrvatske, naglasio je Vičević, i dodao da ljudi koji tamo žive očito vrijede više od nas.
– Mi plaćamo autocestu, a oni ne. Zagrepčani imaju veće prihode i veće osobne dohotke. Ako se financijska sredstva koja se dodjeljuju lokalnoj samoupravi ne povećaju, i dalje ćemo samo tapkati na mjestu.- naglasio je Vičević.  U Hrvatskoj ima ideja o rješavanju ovog problema, napominje Vičević, ali nitko u Saboru ništa ne poduzima jer se bavimo nevažnim stvarima.

Vlada kao maćeha vlastitim resursima

Vičević je progovorio i o problemu plinske rente, o važnoj temi za Međimurje o kojoj su naše novine već nekoliko puta izvještavale. Naime, u ožujku 2014. godine plinska renta povećana je s 5 posto na 10 posto, ali je država onda od tog kolača sebi uzela 5 posto, općinama dala 3 posto, a županiji 2 posto rente. Tako se ustvari provela dodatna centralizacija.

– Ovim putem želim poslati zahtjev ministrici gospodarstva Martini Dalić da pokrene izmjenu visine rente pa da, osim rupa koje nam ostaju u podzemlju, ipak dobijemo i konkretnu financijsku korist. Želio bih da se promijeni postotak raspodjele, gdje bi jedinicama lokalne samouprave pripalo 5,5 posto sredstava, županiji 2,5 posto, a državi 2 posto. Država bi svakako trebala razmisliti i o povećanju rente s 10 na 15 posto, što je neki minimum u ostalim državama. Neka se konačno vlada postavi kao vlada, a ne kao maćeha vlastitim resursima.- poručio je selnički načelnik Ervin Vičević.

sh

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE