Tribina Radničke fronte: Hoće li Međimurci i dalje pristajati raditi za najmanju plaću?

Radnička fronta Čakovec organizira tribinu s temom “Ljevica u Hrvatskoj, kamo i kako dalje?” 29. ožujka u zgradi Doma sindikata Čakovec, u 18 sati.

Poslali su priopćenje o ovom događanju, koje prenosimo u cijelosti.

Diljem Europe u posljednjih se nekoliko godina budi ljevica radikalnog svjetonazora koji oštro kritizira socijaldemokrate, ali i neoliberalizam što je zaprijetio zakonitostima socijalne države i opasno doveo u pitanje kako radnička, tako i ljudska prava. Grčka, Španjolska, Engleska, Njemačka i susjedna Slovenija neke su od zemalja u kojima se iščitava nezadovoljstvo postojećim političkim programima, ponuđenim izborima i jasna želja za promjenom.

Progresivna je ljevica, pokazuje statistika, ostvarila zapažene rezultate i na izborima u Hrvatskoj – na ovogodišnjim lokalnim izborima u Zagrebu, koalicija u kojoj je i Radnička fronta – prešla je prag na svim razinama gradske vlasti. Osvajanjem 4 zastupnička mandata u Gradskoj Skupštini formiran je Klub zastupnika Lijevog bloka ( koji uz RF čine i Zagreb je naš!, Nova ljevica i Za grad).Također, koalicija ima i 21 vijećnika/icu u vijećima gradskih četvrti te 47 vijećnika i vijećnica u mjesnim odborima.

Što se istovremeno događa u Međimurju? Imamo li ono što zaslužujemo ili ono što priželjkujemo? Hoćemo li popratiti tendenciju nove europske i svjetske ljevice? Kako se međimurska lokalna politička vlast može i mora usmjeriti u tom pravcu?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (za 2017. godinu), prosjećna je plaća u Međimurju bila za 2000 kn niža od one u Gradu Zagrebu, unatoč tome što u 2016. godini bilježimo ponajveći broj novozaposlenih u zemlji, te smo s 4,8 posto u samom hrvatskom vrhu. Također, u Međimurju je 2016. godine bilo 31.747 zaposlenih, što je prema broju stanovnika jedan od najpovoljnijih omjera u našoj zemlji.

Hoće li prosječni stanovnik Međimurja ostati „ponizan“ i „apolitičan“, kako ga se voli nazivati? Hoće li i dalje pristajati raditi za najmanju plaću, gubeći pritom dostojanstvo radnika, pa i čovjeka? Što se može činiti da bi se probudila borbenost te volja i želja za promjenom?

Promjena se neće dogoditi sama!

Kratki osvrt na tzv. ‘politiku štednje’, financijalizaciju ekonomije te njene reperkusije na političku i društvenu svakodnevicu u Republici Hrvatskoj, djelovanje Radničke fronte u Zagrebu, povijesni pregled međimurske industrije, te zaštita radnika i radničkih prava sindikatima – teme su o kojima ćemo raspravljati.

Kako smo došli do sadašnjega stanja te kako djelovati u potrazi za pozitivnom promjenom, poslušajte na tribini Radničke fronte koja će se održati 29. ožujka 2018. godine u prostorijama zgrade Doma sindikata u 18 sati.

Pozivamo vas sve da nam se pridružite i raspravite s nama budućnost prave ljevice u Hrvatskoj.

Sudjeluju:

Mate Kapović (profesor hrvatskog jezika, književnosti i lingvistike, izvanredni profesor na FFZG, član Radničke fronte)

Vlatka Levačić (profesorica hrvatskog jezika i filozofije, profesorica u II. osnovnoj školi Čakovec, članica Radničke fronte)

Aleksandar Dolić (student, aktivist i član Radničke fronte)

Moderira: Ivana Maričić (Ivana Maričić, studentica muzikologije i članica Radničke fronte)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE