13.3 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Što se krije iza proračunske afere u Pribislavcu: Novci se godinama isplaćivali na tri osobna računa?!

Kao što smo jučer izvijestili, danas je u Općini Pribislavec načelnica Višnja Ivačić održala izvanrednu konferenciju za medije. Tema je bila pronevjera općinskog novca u milijunskim, ili čak više milijunskim iznosima iako zbog tijeka istrage načelnica Ivačić nije govorila konkretne brojke.

Izvanredna konferencija u Pribislavcu: Višnja Ivačić USKOK-u prijavila pronevjeru općinskog novca?

Pronevjera novca se otkrila kad je nova računovotkinja Ružica Pintar dobila ugovor o djelu 21. srpnja, te je time naslijedila posao preminule Alete Reisinger koja je računovodstvene poslove obavljala od 2002. godine.

– Sazvala sam ovu konferenciju zbog obavijesti o mogućoj sumnji pronevjere iz proračuna Općine Pribislavec. Zbog iznenadne smrti referentice za računovodstvo i financije u JUO Općine Pribislavec koja se dogodila u srpnju ove godine, bila sam prisiljena hitno na ugovor o djelu zaposliti stručnu osobu za računovodstvo i financije Ružicu Pintar. S pročelnicom JUO Matejom Drvoderić Topolko u vrlo kratko vrijeme provodile su analitiku i financijsko poslovanje sa željom za kontinuitet poslovanja, jer u JUO nitko nam nije bio stručan provoditi računovodstvene i financijske poslove doli pokojna računovotkinja, poručila je na konferenciji načelnica Višnja Ivačić.

U pokušaju da se točno utvrdi stanje u dokumentaciji nakon smrti bivše referentice za računovodstvo i financije Alete Reisinger utvrđeno je da postoje neobjašnjive i nedovoljno obrazložene isplate iz proračunskih sredstava prema računima, kako je objasnila načelnica, koji nisu bili u evidenciji, krugu uobičajenih dobavljača ili obveza općine.

– U to kratko vrijeme i donekle detaljnijoj analizi, isplate iz proračuna Općine Pribislavec provedeno je tijekom tijekom 2019., 2018. godine više isplata na tri osobna računa. Danas po saznanju iz Policijske uprave međimurske radilo se o dva žiro i jednom tekućem računu. Zbog toga je bilo sumnjivo da se radi o zlouporabi položaja i pronevjeri proračunskog novca, isplatama na osobne račune bivše računovotkinje. Tada su stručne osobe, Drvoderić i Pintar provele su analize do 2015. godine i u toj istoj analizi je utvrđeno da je u svim tim godinama postojala kontinuirana isplata koja nema druge osnove, te je potvrđena sumnja o skrivenoj pronevjeri u računovodstvu u nizu godina, kaže načelnica Ivačić.

Čim je u višestrukoj analizi i provjeri dokumentacije potvrđena navedena sumnja, načelnica kaže da je isti daj podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Čakovec, Ministarstvu financija odjelu za reviziju proračunskih sredstava, Uredu državne uprave, Uredu revizije i Policijskoj upravi međimurskoj. Načelnica kaže kako su sve institucije pokrenule istražne postupke.

– Zbog istrage trenutno ne mogu reći o kojim se iznosima radi, te kolika je šteta u proračunu općine Pribislavec. Izvjesno je da je u višegodišnjem kontinuitetu napravila velika šteta. U cijelom nizu godina, ni Državna revizija, ni Ministarstvo financija, moram spomenuti ni Općinsko vijeće naše općine, ni Odbor za proračun i financije iz dokumentacije koja im je iz računovodstva predočena nije se dalo iščitati da postoji zlouporaba u financijskom poslovanju, nisam to mogla iščitati ni ja, niti moji zamjenici zbog toga jer je stručno tehnički posao u svim jedinicama lokalne samouprave povjerena profesionalcima koji uživaju uobičajenu analizu i povjerenja. Nije teško zaključiti da u sustavu kontrole pa i stručnih tijela, kao što je revizija postoje rupe u sustavu kroz koje se provlače pronevjere profesionalaca, a u koje mi imamo povjerenja, dodaje načelnica.

Načelnica je napomenula kako ova konferencija nije bila da “opere” sebe, nego da otkriju počinitelja ili počinitelje, sankcionirati i nadoknaditi štetu Općine Pribislavec. Jučer je održan sastanak vijećnika i načelnice, na koje mediji nisu bili pozvani, gdje je načelnica izvjestila o cijeloj situaciji. Imala je podršku vladajućih, ne i oporbe.

– Kolika je tu moja odgovornost, neka sudstvo odredi, detektira i sankcionira, ali s jučerašnje sjednice i sastanka vijećnika spomenuto mi je da imam morala dala bih ostavku. Ja imam morala, imam odgovornosti, dokle god počinitelje neće biti sankcionirani ću i dalje obavljati poslove, te neću zaustaviti daljnji tijek rada općinske uprave koliko god je teška situacija, zaključuje.

Priču pronevjere općinskog novca Pribislavca pratit ćemo i dalje, te izvještavati o istome.

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE