Stjepan Kovač u Saboru pozvao na zaštitu međimurskih radnika

Gradonačelnik Grada Čakovca i zastupnik SDP-a u Hrvatskom Saboru Stjepan Kovač u četvrtak je hrvatskom parlamentu, govorio o potrebi zaštite radnika okupljenih u Udrugu Međimurski brendovi.

Naime, 1100 članova ove udruge žrtve su stečajnih postupaka koji ne vode računa o zaštiti radnika tih tvrtki, koji su također stečajni vjerovnici.

Uprave koje su tvrtke dovele do stečaja, ostale su nekažnjen, dok je radnicima koji su u njima radili, neisplatom zarađenih plaća ugrožena egzistencija, rekao je Kovač te dodato da su radnici i sindikati cijelo vrijeme trajanja agonije tih poduzeća podnosili kaznene prijave kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj.

– Radnici ne žele biti socijalni problem, ali kako preživjeti s 1500 kuna mirovine za tridesetak godina radnog staža? Država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer je propustila reagirati na očitu pljačku i namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati! – izjavio je Kovač.

Nekadašnji ponos Međimurja, tvrtke poput MTČ-a, Modeksa i Međimurje Betona, danas su samo sjećanje, a vrijedni radnici dovedeni su u bezizlaznu situaciju i postali tek teret poreznim obveznicima.

– Štetu svima nama nanose propisi koji omogućavaju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno, a ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke, stoga stečajna masa nikada nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima – izjavio je predsjednik Udruge Međimurski brendovi Antun Mikac.

Bivši radnici devet čakovečkih stečajnih dužnika okupljenih u ovu udrugu potpuno su nemoćni i ne mogu podmirivati osnovne životne troškove. Isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod kojeg dobiju u stečajnom postupku. Primjer koji najbolje ilustrira pravnu neefikasnost je stečaj Međimurje Visokogradnje d.d. otvoren 2000. godine – sudski spor između Visokogradnje i Ingre d.d. iz Zagreba traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, je dosad isplaćeno po 4000 kuna.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE