13.9 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Selnica zakupila dvoranu za film “Mit o Jasenovcu”, evo kako to objašnjava načelnik Vičević

U Čakovcu se podigla bura oko prikazivanja filma i predstavljanja knjige “Mit o Jasenovcu” Romana Leljaka u gradskom Centru za kulturu, najavljenih za danas, u srijedu. Gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) ogradio se da Grad nije organizator, a ni pokrovitelj prikazivanja filma, a “ponajmanje podupiratelj teza koje autori filma i knjige zastupaju i promoviraju”. Centar za kulturu autonomna je ustanova u čiji se repertoar, kaže, Grad ne miješa.

– Prema riječima ravnatelja ustanove, termin je zakupila Općina Selnica te ga je prema važećem cjeniku i platila. Centar za kulturu svima zainteresiranima svoj prostor u slobodnim terminima iznajmljuje, ne preispituje njihove motive, pogotovo kad je u pitanju jedinica lokalne samouprave – kaže gradonačelnik, koji, bez obzira što je pravo na iznošenje vlastitog mišljenja osnovno demokratsko pravo, osuđuje sve pokušaje povijesnog revizionizma, pogotovo onaj koji se odnosi na razdoblje Drugog svjetskog rata. Dodaje da nikad nije imao dvojbe oko toga koja je strana u Drugom svjetskom ratu bila prava.

>> Grad Čakovec nije organizator prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“

– Na žalost, i taj film i knjiga, vrh su ledenog brijega pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske povijesti. Ne samo ta, već i mnoge druge publikacije i inicijative usmjerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često su iz nacionalnih izvora i financirane. Na taj im se način i inicijativama i njihovim autorima daje legitimitet. Duboko se nadam da oni koji antifašističku borbu žele prikazati kao zločinačku, a ustaše kao borce za slobodu, u svojem naumu ponovnog tumačenja povijesti neće uspjeti. Pogotovo kod nas, jer Čakovčani i Međimurci su uvijek znali koja je prava strana povijesti! – poručio je jučer Kovač.

Općinu Selnica, koja je zakupila dvoranu, vodi načelnik Ervin Vičević, član Narodne stranke – Reformisti. Kaže da je o prikazivanju obavijestio jednog od zamjenika gradonačelnika, a Općina će zakup dvorane iz proračuna platiti 2500 kuna s PDV-om. Na pitanje kako to da Općina organizira prikazivanje filma i knjige, kratko nam je rekao: “Želim da se sazna istina”.

Dodao je da je Općina lani organizirala i prikazivanje Leljakova filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”. Suorganizatori današnje projekcije su Udruga vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, HVIDR-a Jug Čakovec i Đuro Bel.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE