11.7 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Selnica: Herman, Vičević i Faber razgovarali o problemima koje u općini imaju s Romima

Zamjenica župana Sandra Herman i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber u utorak, 11. rujna, su posjetili Općinu Selnica i s tamošnjim načelnikom Ervinom Vičevićem, na radnom sastanku, razmotrili sigurnosnu situaciju na područje općine te inicijative i prijedloge koje su, u rješavanju romske problematike, pokrenuli načelnik Vičević, ali i čelni ljudi naše županije.

Iz Reformista su o ovome poslali priopćenje, koje prenosimo u nastavku.

Bio je ovo nastavak nedavnih razgovora vođenih u županiji na sličnu temu, kada je Vičević posebno istaknuo problem paljenja olupina vozila, guma i drugih stvari na otvorenom od strane pojedinaca iz romskog naselja nedaleko Selnice i Murskog Središća, zbog čega je tada ustvrdio da je Međimurje postalo „spalionica na otvorenom“.

Vičević je, već ranije, Faberu i pismenim putem ukazao na vitalne probleme u odnosu s romskom populacijom kako na području općine tako i u cijelom Međimurju te iznio vlastito viđenje situacije i predložio mjere koje bi, po njegovom mišljenju, pridonijele poboljšanju siituacije.

Zahvalivši im na osobnom angažmanu u rješavanju ove problematike, važne za sve žitelje Međimurja, Vičević je svojim gostima izrazio zadovoljstvo što je i županijsko rukovodstvo podržalo njegovu inicijativu za povećanjem broja policajaca u Međimurju, posebno interventnih. Ustvrdio je kako je i analiza, pokrenuta njegovim vijećničkim pitanjem postavljenim na Županijskoj skupštini u svibnju ove godine, pokazala da je PU međimurska kadrovski popunjena s tek 78,43% u odnosu na stvarne potrebe s terena.

S tim se suglasio i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber, rekavši kako se temeljem rezultata spomenute analize planira predložiti novi ustroj naše policijske uprave radi boljeg i učinkovitijeg rada policije. Također, se založio za ponovno uvođenje kontakt policajaca u sve međimurske gradove i općine. Faber je istakao kako se romska problematika na našem području učinkovito i dugoročno može riješiti samo sinergijom i sustavnim djelovanjem nekoliko ministarstava (unutarnjih poslova, pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, rada i obrazovanja).

Zamjenica župana i upraviteljica Zaklade za prevenciju Međimurske županije Sandra Herman naglasila je da županijsko čelništvo, predvođeno županom Matijom Posavcem, kontinuirano sudjeluje u iznalaženju rješenja za sve navedene probleme i aktivno traži uključivanje i pomoć svih nadležnih i mjerodavnih tijela i institucija. Herman je ujedno najavila skoro održavanje sjednice županijskog Vijeća za prevenciju, gdje će se donijeti brojni konkretni zaključci vezani uz rješavanje romske problematike. Prioritet nam mora biti školovanje romske populacije, od predškole i produženog boravka do obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. Svakako da se takvo obrazovanje mora u potpunosti prilagoditi potrebama tržišta rada u našem kraju, nakon čega je pri zapošljavanju nužna podrška lokalne zajednice i, prije svega, države.

Po završetku sastanka Sandra Herman kao predsjednica Središnjeg odbora NS Reformista i Ervin Vičević u svojstvu potpredsjednika županijske organizacije stranke poručili su da će Reformisti, kao stabilan i pouzdan koalicijski partner, nastaviti davati svoj konkretan doprinos izvršnoj vlasti naše županije u rješavanju romske problematike. Inicirali smo sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine o ovim pitanjima, rekao je Vičević, a tamo ću, baš kao i na aktualnom satu redovnih sjednica, iznijeti detaljne prijedloge (jačanje ovlasti i veća zaštita policijskih službenika, uvođenje vaučera za hranu i potrepštine, obveza javnih radova za sve radno sposobne korisnike socijalne pomoći i drugo) kako da se ova situacija riješi na zadovoljstvo svih žitelja našeg kraja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE