1.2 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Sastanak s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Čakovca

Danas je, 24. kolovoza, u prostorima čakovečke Gradske vijećnice održan sastanak vezan uz programe i projekte koji se odvijaju u romskom naselju Kuršanec Lug.

Na sastanku su pored gradonačelnika Stjepana Kovača i zamjenika gradonačelnika Romana Bogdana, bili nazočni i pročelnici gradskih Upravnih odjela, predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Čakovca Josip Petrović i Kristijan Oršuš, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga te saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

U romsko naselje Kuršanec Lug ulaže se prema mogućnostima, vodeći računa o iskazanim potrebama, rekao je na početku sastanka, gradonačelnik Stjepan Kovač. Tako je u sklopu projekta Aglomeracije Novo Selo na Dravi, kanalizacijska mreža dovedena do naselja, a obnovljena je i proširena prometnica koja vodi u Kuršanec Lug. Preduvjet za izgradnju kanalizacije u naselju je legalizacija, koja je u tijeku. Organizirana je i akcija čišćenja naselja, u kojoj su sudjelovali korisnici zajamčene minimalne naknade, bolesni psi i oni bez vlasnika u suradnji s Udrugom za zaštitu životinja „Prijatelji“, deset Roma zaposleno je na javnim radovima, novcima dobivenim od Savjeta za nacionalne manjine RH uredit će se multimedijski prostori u Romskom društvenom centru.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Čakovca Josip Petrović, rekao je da je Romima prioritet uređenje prometnica u naselju, jer se nakon kiša na njima zadržava voda. Također, predstavnici Roma, kao gorući problem istaknuli su potrebu priključenja kućanstava na električnu mrežu. Odgovoreno im je da je preduvjet za rješavanje ovih problema legalizacija, te su svi pozvali Rome da nakon što dobiju rješenja, uplate novac, kako bi ona postala pravomoćna. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi naglasio je da ovo romsko naselje postoji stotinu godina te da nije moguće u godinu dana riješiti nagomilane probleme. No, radi se, posebno posljednje tri godine, zahvaljujući odličnoj suradnji s Gradom Čakovcem stvari su se pokrenule.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE