8 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Reakcija vijećnika Ladića i Rakića iz Pribislavca: Kontrola korištenja proračunskih sredstava direktna je odgovornost načelnice!

Nakon tiskovne konferencije za medije koju je danas u jutarnjim satima održala načelnica Pribislavca Višnja Ivačić, oglasili su se vijećnici Demokrata Matija Ladić, Saša Rakić i Mladen Ladić.

Što se krije iza proračunske afere u Pribislavcu: Novci se godinama isplaćivali na tri osobna računa?!

U nastavku donosimo njihovu pisanu reakciju na konferenciju: 
– Nakon održane konferencije za tisak Općinske načelnice primorani smo reagirati na iznesene teze. Nemili događaji zadesili su Općinu Pribislavec ove godine, od nemogućnosti uspostave normalnog funkcioniranja rada Općinskog vijeća, do afere koji se sada ulazi u trag, a o čemu je načelnica održala konferenciju.
Teza kojom Općinska načelnica želi sprati dio odgovornosti je ta nitko od državne revizije, pa do Odbora za proračun i financije i Općinskog vijeća nije primjetio navedene malverzacije. Uloga niti Općinskog vijeća niti predsjednika Odbora za financije i proračun nije kontrola korištenja proračunskih sredstava, nego je to direktna odgovornost same načelnice!
Prema čl. 33 Statuta Općine Pribislavec Općinska načelnica obavlja nadzor nad zakonitošću rada Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pribislavec i zajedničkih tijela i službi te je zadužena za utvrđivanje prijedloga Proračuna Općine Pribislavec i obračun Proračuna.
Očigledno je da je ovdje povrijeđen i Statut Općine Pribislavec.
Dio koji je neshvatljiv u cijeloj ovoj situaciji kako netko mimo odgovorne osobe za zastupanje može pustiti bilo kakav nalog za plaćanje, a da on nije odobren.
Naša uloga nije igranje detektiva ili utvrđivanja odgovornosti pojedinca, to će odraditi institucije, a nama je uloga osigurati daljnju likvidnost i normalno funkcioniranje Općine Pribislavec.
Vijeće u ovom sastavu, a i Izvršna vlast Općine Pribislavec u ovom mandatu pogođeni su prevelikim udarcima te ovim putem pozivamo Općinsku načelnicu da zajedno sa svojim zamjenicima da neopozivu ostavku na funkcije. U više navrata upozoravali smo na sjednicama Općinskog vijeća u “sumnjive iznose” prilikom donošenja samog proračuna, ali nas je načelnica uvjerala da sa zaposlenicima JUO sve drži pod kontrolom i da će nam biti omogućen uvid u kartice konta. No, do detalja kartica konta nikad nismo imali prilike doći.
U obraćanju načelnice se spominje podrška vladajućih, ali ne i oporbe. Pitamo se tko su to vladajući, a tko je oporba? Načelnica je svojim miješanjem u rad vijeća uspjela dovesti vijeće u stanje u kakvome i jest.
Općina Pribislavec daljnjim prisustvom ove izvršne vlasti nalazi se pod povećalom javnosti, a moral i društvena odgovornost stavljeni su na prvo mjesto!
Načelnica je, zajedno sa zamjenicima, prema našem mišljenju dužna dati neopozivu ostavku još danas, jer nije kontinuirano i skrbno radila u interesu Općine Pribislavec te svojim ostankom ne štiti interese Općine, već vlastite.
Tematika o kojoj se govori je težak udarac za Općinu Pribislavec, Općinsku načelnicu, ali i za sve mještane.
Nakon utvrđivanja štete i iznosa koje iznose mediji prijevremeni izbori su nam financijski najmanja šteta koja nas može zadesiti.
Nadamo se da će načelnica konačno trezveno promisliti o situaciji koja se pred njom nalazi te dati društveno i moralno odgovornima da nastave voditi Općinu Pribislavec i zastupati javne interese mještana Općine Pribislavec!
S poštovanjem,
Matija Ladić, općinski vijećnik Demokrata
Saša Rakić, općinski vijećnik Demokrata
Mladen Ladić, općinski vijećnik Demokrata

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE