15 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Ministar Tolušić “donio” 42 milijuna kuna te pohvalio međimurske projekte i Darka Horvata

HDZ Međimurske županije poslalo je priopćenje za medije o današnjem posjetu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i novcu koji je “stigao” s njim.

Priopćenje u nastavku donosimo u cijelosti.

U sklopu posjeta Međimurju ministar poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske Tomislav Tolušić posjetio je gradove Prelog, Mursko Središće, općinu Mala Subotica, te Županijsku upravu.

Uoči Uskrsa, ministar je u Međimurje donio bogatu košaricu – više od 42 milijuna kuna ulaganja za ukupno 10 projekata, no, glavne teme razgovora bile su obnova Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu, te gradnja Dječjeg vrtića u Murskom Središću.

Grad Prelog dugo je očekivao rezultate prijave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za period od 2014. – 2020., odnosno na „Mjeru 7.4.1.“-

“Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” prijavljen je projekt pod nazivnom “Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Prelogu.” Osnovni cilj projekta je rekonstrukcija i proširenje postojeće zgrade Dječjeg vrtića „Fijolica“ u Prelogu, a realizacijom projekta povećat će se prostor za potrebe kvalitetnog odvijanja programa predškolskog odgoja što je primarna potreba vezano uz povećanja broja djece i skupina, kao i prilagođavanje uvjeta državnom pedagoškom standardu. Ukupna vrijednost projekta je 9.281.664,14 kn, dok se preko navedenog programa osigurava potpora u vrijednosti od 6.703.200,00 kn.

O ulaganjima u Međimurje saborski zastupnik Darko Horvat je istakao: „Opet se dogodilo za Međimursku županiju nešto dobroga. Kada imate europski projekt koji iznosi 479 milijuna kuna, a u Međimursku županiju koja je najmanja po brojnim pokazateljima, dođe 10 projekata u ukupnom iznosu od preko 10 posto ukupne vrijednosti cijelog projekta, onda je to znak da je bilo hrabrosti i znanja u jedinicama lokalne samouprave da se takvi projekti zaključe. Još dva međimurska projekta jako dobro stoje i za njih se borimo. To je Centar održivog razvoja, ukupne investicije 12 milijuna kuna te Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju, vrijedan preko 35 milijuna kuna. Siguran sam da ćemo i ta dva projekta uspjeti dovesti na prostor Međimurske županije“, kazao je Horvat u Prelogu.

Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Ljubomir Kolarek: “Zadovoljan sam što je ministar imao sluha i što je Prelog dobio sredstva za realizaciju ovog kapitalnog objekta. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i saborskom zastupniku Horvatu, a posebno svim zaposlenicima Grada Preloga i našem projektnom timu“.

„Moram se ispričati što ste predugo čekali na rezultate ovog natječaja. Rokovi su skraćeni, ali to još nije ono što mi želimo“, istakao je Tolušić.

„Moja je zasluga samo ta što odrađujemo stvari na korektan i transparentan način. Vaši su projekti prošli zahvaljujući projektima i kvaliteti projekata, ali i zahvaljujući sjajnom lobistu, kakvog imate u Darku Horvatu“, naglasio je ministar Tolušić.

Što se tiče Murskog Središća, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Gradu Mursko Središće dodijelila je javnu potporu u iznosu od 9,2 milijuna kuna za izgradnju novog Dječjeg vrtića.

„Znamo da nas čeka težak put provedbe, sigurni smo da ćemo i ovaj put bespogovorno uspjeti i sve radove i aktivnosti u provedbi projekta odraditi na vrijeme. Dokumentacija za provedbu projekta se priprema i na tome je angažirana cijela Gradska uprava. Zahvalan sam svojim suradnicima koji su bili izuzetno aktivni i ažurni prilikom prijave projekata. Zahvala ministru na svim dobrim odlukama koje ste donijeli tijekom ovih natječaja, zahvala saborskom zastupniku Darku Horvatu na svekolikoj pomoći oko bilo kojih projekata koji se odvijaju ne samo u Murskom Središću, nego općenito u Međimurju”, istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Saborski zastupnik Darko Horvat istaknuo je: „Ovo je šesta kapitalna investicija koja u zadnjih 5 godina dolazi na prostor najsjevernijeg hrvatskog grada. Investicije su to koje stvaraju pretpostavke za ostanak na ovome prostoru, a to zasigurno i zaslužuje najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Ovakvim investicijama Mursko Središće poprima stvarne obrise jednog modernog, sretnog europskog grada. Ministre hvala Vam na svemu što činite za Međimursku županiju u nadi da će se ova suradnja na ovakav način nastaviti”.

Općina Mala Subotica kandidirala je projekt Rekonstrukcije i izgradnje Dječjeg vrtića “Potočnica” Mala Subotica te je ostvarila pravo na potporu od od 4.380.427,19 kuna, a narednih dana očekuje se poziv na sklapanje ugovora te pokretanje postupka javne nabave za radove. Tu se ministar sastao sa načelnikom Valentinom Škvorcem i suradnicima.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE