MDS protiv vraćanja centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin

mds
Željko Pavlic, predsjednik MDS-a

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je na sjednici Županijske skupštine najavio mogući povratak dopisništva HRT-a u Varaždin.

Dodao je da postoji dogovor s Upravom HRT-a o ponovnom otvaranju Centra HRT-a u Varaždinu, a dodao je da je već nađen i prostor.

Međimurski demokratski savez (MDS) je protiv vraćanja centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin, a o ovoj temi su poslali piopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Međimurski demokratski savez protivi se prijedlogu Varaždinske županije da se centar Hrvatske radiotelevizije vrati iz Čakovca u Varaždin. Na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije župan Radimir Čačić najavio je povratak centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin. Radimir Čačić tom je prilikom izjavio da je o tome već razgovarao s upravom javne radiotelevizije i da je prostor od oko 200 četvornih metara osiguran.

Centar HRT-a u Čakovec i Varaždin (kako mu je službeni naziv) u Čakovcu otvoren je 26. ožujka 2015. godine u sklopu tadašnje reorganizacije HRT-a. Spojeni su nekadašnji studiji Čakovec i Varaždin, a Centar je preuzeo proizvodnju programa u s područja pet županija sjeverozapadne Hrvatske. Centar je smješten u bivšoj vojarni u Čakovcu i jedan je od najmodernijih televizijskih centara u Hrvatskoj. Radovi na prenamjeni zgrade Tehnološko-inovacijskog centra, koji je HRT-u ustupila Međimurska županija, trajali su dva mjeseca. Emitiranje televizijskog programa iz novog Centra započelo je 29. 12. 2014.g., a program se proizvodi na najsuvremenijoj digitalnoj opremi.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin jer je iz gore navedenih činjenica vidljivo da nema racionalnih razloga za vraćanje Centra HRT-a u Varaždin. U otvaranje Centra su do sada uložena velika sredstva, oformljen je tim koji profesionalno obavlja zadaće javne televizije, uspostavljena je odlična suradnja s lokalnom zajednicom i korisno su iskorišteni prostorni resursi bivše vojarne u Čakovcu.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin jer je formiranje Centra bio jedan od rijetkih primjera smještaja sjedišta neke od državnih institucija u Međimursku županiju, a proteklih godina bili smo svjedoci inicijativa za preseljenjem sjedišta i uprava državnih ustanova iz Čakovca u Varaždin; od općinskih sudova do policije i bolnice. Takve inicijative bile su i razlog donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije 2013. g., na prijedlog MDS-a, u Skupštini Međimurske županije, u kojoj je izričito navedeno: “Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz čakovca u Varaždin.”

Srećom su, do danas, takve inicijative zaustavljene i zbog toga se protivimo vraćanu ovog Centra iz Čakovca u Varaždin, jer bi to mogao biti prvi korak ka vraćanju iste politike.

Naša zabrinutost je tim veća što, u današnijoj političkoj stvarnosti koja se svodi na očuvanje vlasti po svaku cijenu i skupo se plaća svaka ruka koja daje podršku, jača uloga različitih lobija na štetu racionalnosti, pravednosti i ravnopravnosti na svim razinama, pa tako i onoj regionalnoj. Ukoliko će se razvoj županija temeljiti na utjecaju različitih lobija, male županije kao što je Međimurje, bit će osuđene na životarenje i zaostajanje u razvoju.

Ostavi komentar