6.1 C
Čakovec
Četvrtak, 18 travnja, 2024

MDS protiv vraćanja centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin

Međimurski demokratski savez (MDS) poslalo je priopćenje za medije o najavi da bi se HRT-ov studio mogao preseliti u Varaždin.

>> Od jeseni se HRT-ov studio vraća u Varaždin?

Priopćenje MDS-a, koje potpisuje predsjednik stranke Željko Pavlic, prenosimo u cijelosti u nastavku.

Kako javljaju mediji, u petak, 04. 05. 2018 godine, održan je Hrvatskoj radioteleviziji u Zagrebu sastanak o vraćanju HRT-ovog studija iz Čakovca u Varaždin. Na sastanku s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i njegovim suradnicima bili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Na ovom sastanku dogovoreni su koraci koji će omogućiti da se s početkom jesenske sheme regionalni program ponovno proizvodi i emitira iz HRT studija u Varaždinu.

Ista ova inicijativa pokrenuta je od strane Varaždinske županije i u 9. mjesecu prošle godine, no zalaganjem međimurskih županijskih vlasti je odbijena, pa nas zanima što se u međuvremenu dogodilo da je čelništvo HRTa promijenilo mišljenje?

Centar HRT-a u Čakovec i Varaždin (kako mu je službeni naziv) u Čakovcu otvoren je 26. ožujka 2015. godine u sklopu tadašnje reorganizacije HRT-a. Spojeni su nekadašnji studiji Čakovec i Varaždin, a Centar je preuzeo proizvodnju programa u s područja pet županija sjeverozapadne Hrvatske. Centar je smješten u bivšoj vojarni u Čakovcu i jedan je od najmodernijih televizijskih centara u Hrvatskoj. Radovi na prenamjeni zgrade Tehnološko-inovacijskog centra, koji je HRT-u ustupila Međimurska županija, trajali su dva mjeseca. Emitiranje televizijskog programa iz novog Centra započelo je 29. 12. 2014.g., a program se proizvodi na najsuvremenijoj digitalnoj opremi.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin, jer je iz gore navedenih činjenica vidljivo da nema racionalnih razloga za vraćanje Centra HRT-a u Varaždin. U otvaranje Centra u Čakovcu su do sada uložena velika sredstva, oformljen je tim koji profesionalno obavlja zadaće javne televizije, uspostavljena je odlična suradnja sa lokalnom zajednicom i korisno su iskorišteni prostorni resursi bivše vojarne u Čakovcu.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin i zbog toga jer je formiranje Centra bio jedan od rijetkih primjera smještaja sjedišta neke od državnih institucija u Međimursku županiju, a proteklih godina bili smo svjedoci inicijativa za preseljenjem sjedišta i uprava državnih ustanova iz Čakovca u Varaždin; od općinskih sudova do policije i bolnice. Takve inicijative bile su i razlog donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije 2013.g, na prijedlog MDS-a, u Skupštini Međimurske županije, u kojoj je izričito navedeno: “Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz čakovca u Varaždin.” Srećom su, do danas, takve inicijative zaustavljene i zbog toga se protivimo vraćanju ovog Centra iz Čakovca u Varaždin, jer bi to mogao biti prvi korak ka vraćanju iste politike koja je imala za cilj stvaranje Varaždina kao regionalnog središta, a na štetu Međimurske županije.

Naša zabrinutost je tim veća što, u današnijoj političkoj stvarnosti koja se svodi na očuvanje vlasti po svaku cijenu i skupo se plaća svaka ruka koja daje podršku, jača uloga različitih lobija na štetu racionalnosti, pravednosti i ravnopravnosti na svim razinama, pa tako i onoj regionalnoj. Ukoliko će se razvoj županija temeljiti na utjecaju različitih lobija i političkih ucjena, male županije kao što je Međimurje, bit će osuđene na životarenje i zaostajanje u razvoju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,207FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE