Kovačević: Potpuno je jasno da Rusija ne može pobijediti u tom ratu! Kreće li u novi rat protiv Moldavije?

Ponedjeljak, 2. svibnja – Donosimo dnevni pregled ratnih događanja u Ukrajini našeg novinara Josipa Šimunka

Danas je 68. dan ruske invazije na Ukrajinu. Evakuacija civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju danas nije uspjela. Sve je više glasina da će Rusija destabilizirati Moldaviju i proglasiti Pridnestrovlje svojom republikom, što znači daljnju nesigurnost u toj regiji pa i na Balkanu.

Prema ukrajinskim izvorima, navodno je Rusija odlučila napasti Moldaviju i proglasiti Pridnestrovlje ruskom republikom. Ukrajinski izvori tvrde da je odluka o tome već donesena.

Prije nekoliko dana primjećene su velike kolone ruskih snaga koje kreću prema Krimu, što ide u prilog glasinama o napadu prema Odesi i Pridnestrovlju. Problem za ruske snage je to što moraju zrakoplovima preletjeti Ukrajinu da bi ojačali svoje snage od 1.500 vojnika u Pridnestrovlju. Kako je već poznato Narodna republlika Pridnestrovlje koju zapravo gotovo nitko nije priznao, dio je Moldavije, koja pak nema snage učiniti nešto više. Ukoliko pak Rusi žele krenuti kopnom na sjever, pred njima je ukrajinska vojska. Zbog toga je grad Herson koji je okupiran od ruskih snaga toliko važan i Rusima i Ukrajincima koji se brane u Mikolajevu.

Ruski ministar Sergej Lavrov rekao je da „specijalna operacija“ u Ukrajini neće završiti do 9. svibnja. Prema ukrajinskim informacijama nakon što je na bojištu već ubijeno devet ruskih generala, ranjen je i vrhovni zapovjednik ruske vojske Genadij Gerasimov, te vraćen u Rusiju.

Geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila i bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević su u emisiji Hrvatskog radija komentirali situaciju u Ukrajini. Božo Kovačević istaknuo je kako je ukrajinska vojska spremnija, bolje opremljena i puno bolje uvježbana, nego 2014. godine.

– Nedvojbeno je da Rusija može nanijeti veliku štetu Ukrajini, ali je potpuno jasno da Rusija ne može pobijediti u tom ratu. Zbog toga Rusi pribjegavaju prijetnjama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Ne treba isključiti ni tu mogućnost, rekao je Kovačević.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi sukob mogao dovesti do krize s hranom, što će utjecati na zemlje diljem svijeta. U razgovoru s australskim medijima kazao je da bi njegova zemlja mogla izgubiti desetke milijuna tona žitarica jer je Rusija blokirala ukrajinske luke na Crnom moru. Istakao je da Rusija želi u potpunosti blokirati ekonomiju Ukrajine.

 Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac. Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske. Špijuni su navodno htjeli američkim Stingerom iz ukrajinskih zaliha srušiti putnički zrakoplov iznad Rusije, te izazvati međunarodni incident.

Europska komisija je čini se pronašla solomonsko rješenje za postupni embargo na rusku naftu. Od embarga će biti oslobođene Mađarska i Slovačka, zbog velike ovisnosti o ruskoj nafti.

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke vezane uz situaciju na terenu u Ukrajini. Britanci smatraju da je od 120 bataljonskih taktičkih borbenih skupina čak četvtina neučinkovita.

Izrael je u ponedjeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je naznačio da Adolf Hitler ima židovske korijene i zatražio ispriku od Moskve. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na red ruskog veleposlanika u Izraelu.

– Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova neoprostiva je i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u ponedjeljak.

Finski konzorcij objavio je da je poništio ugovor s ruskom državnom tvrtkom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane u Finskoj, navevši kašnjenja i povećani rizik zbog rata u Ukrajini.

Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) naveo je da je broj civila ubijenih u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače prešao 3000.

Istočno bojište

Ukrajinske vojne snage odbile 10 ruskih napada u regijama Donjeck i Lugansk te uništili dva tenka, 17 topničkih sustava i 38 oklopnih borbenih vozila. Tijekom dana najviše je napadan grad Rubižna na istoku Ukrajine, no većih pomaka ruskih snaga nije bilo. Obzirom na težinu borbi na istoku, malo je informacija iz te regije.

Južno bojište

10:32 –  Ukrajinski vojni zapovjednik Valerij Zalužni objavio je na društvenim mrežama da je dron Bayraktar uništio jutros dva ruska patrolna broda klase Raptor u Crnom moru blizu Zmijskog otoka.

Ukrajinske snage napale su vojni aerodrom kod Hersona gdje odjekuju eksplozije. Aerodrom je pod ruskom kontrolom.

Ruska raketa je po treći put pogodila strateški važan most preko ušća rijeke Dnjestar u regiji Odesa, navode lokalni dužnosnici.

Glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhij Bratčuk obavijestio je o napadu na Telegramu, no nije naveo nikakve druge detalje. Željeznički most je strateški važan za Ukrajinu jer se preko njega snabdijeva Odesa, a preko njega ide i izvoz ukrajinske pšenice prema Rumunjskoj s juga Ukrajine kad nema brodskog prijevoza.

U večernjim satima u ponedjeljak raketama je napadnut grad Odesa, prema prvim izvješćima, ima mrtvih.

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, najviše žena i djece, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Prvi evakuirani civili u ponedjeljak stigli su u grad Zaporižje, pod kontrolom Ukrajine, rekao je Zelenski te dodao kako se nada da će se nastaviti uvjeti koji će omogućiti evakuaciju preostalih ljudi.

Civili su stigli autobusima u konvoju s UN-ovim i ruskim vojnim vozilima u selo Bezimene koje drže Rusi, oko 30 kilometara istočno od Mariupola. U podzemnim skloništima čeličane ostalo je još nekoliko stotina civila i dvadesetak djece. U ponedjeljak je čeličana ponovo napadnuta, a do nove evakuacije nije došlo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE