Kovač o aktualnostima iz Čakovca: DORH je odradio svoje i odbacio Kočilinu prijavu

Od lokalnih izbora prošlo je nešto više od pet mjeseci s pobjedom Stjepana Kovača kao kandidata SDP-a i partnera u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Čakovec.

Evo što stari-novi čakovečki gradonačelnik kaže o aktualnostima u životu grada.

*Ipak za početak možete li nešto reći o prvom mandatu, kakva su Vaša gradonačelnička iskustva?

– Prije svega da je biti gradonačelnik vrlo zahtjevno. Svi se ovim poslom želimo baviti zbog ljubavi prema sredini u kojoj živimo i radimo, realizirati ono za što vjerujemo da će unaprijediti grad te stvoriti nove mogućnosti za građane. Teško je, zbog brojnih aktivnosti, problema i stalnog propitkivanja i, nažalost, podmetanja, ostati pun elana, no vjerujem da sam to uspio. Radio sam istim intenzitetom do kraja mandata, građani su to na izborima prepoznali, a još jačim tempom nastavljam i dalje. Sad iz prve ruke znam kako sustav funkcionira, koje su njegove dobre i loše strane, te kako najbrže doći do željenog cilja.

*Što namjeravate provesti u ovom?

– Gledajte, veliku većinu onoga što smo obećali uoči prvog mandata smo i ostvarili. Tako da sam uvjeren da ćemo, kad za tri i pol godine budemo analizirani naš predizborni program, vidjeti da je ponovno najveći dio najavljenog i realiziran. Prije svega, obnovit ćemo nadvožnjak u Kalničkoj ulici, urediti Trg Republike, izgraditi novi Centar za odgoj i obrazovanje, riješiti problem otvorenih bazena u Čakovcu te pokrenuti proces izgradnje IV. osnovne škole. Za većinu navedenog znamo kako ćemo financirati, a nešto od toga bit će vidljivo već i u proračunu za iduću godinu. Naravno, radit će se i druge, uvjetno rečeno, manje stvari, a nastavljamo i s potporama civilnom društvu, financiranju nadstandarda u obrazovanju, ulaganja u gradski prsten te sa svim onim programima po kojima je Čakovec prepoznatljiv i po zbog kojih smo redovno pri vrhu raznim ljestvica uspješnih gradova.

Također, iduće godine kreće velika zamjena javne rasvjete na cijelom gradskom području. Zamijenit će se postojeća s LED rasvjetom, očekujemo uštede od oko 30 posto, a važno je to da neće biti troškova održavanja. Imamo spremne i projekte za energetsku obnovu javnih zgrada, te mi je cilj da u ovom mandatu za tu namjenu povučemo što više novca iz nacionalnih i europskih fondova.

Predrag Kočila prijavio, institucije ispitale

*Vratimo se još malo na prošle izbore. Uoči predizborne kampanje vijećnik Predrag Kočila prijavio Vas je Državnom odvjetništvu za nezakonitu isplatu dnevnica, vezano za putovanje službene delegacije Grada Čakovca u Izrael. U kojoj je to fazi?

– Istina, Predrag Kočila me prijavio za kazneno djelo namjernog iskorištavanja položaja i kršenja propisa vezano za isplatu dnevnica. Općinsko državno odvjetništvo obavilo je istragu te utvrdilo da nepravilnosti nema. Također, vezano za istu prijavu, obavljen je i Proračunski nadzor u Gradu Čakovcu, gdje također nisu utvrđene nikakve nezakonitosti kod isplate dnevnica. To je bilo jasno od samog početka, no pojedinci su to koristi za dobivanje političkih bodova. No, ovdje želim reći nešto drugo. Ovim se slučajem nekoliko mjeseci bavilo nekoliko institucija, da bi na kraju zaključili ono što je jedino moguće, odnosno da je sve po zakonu. Sve to stoji određene novce, a institucije su bile vrlo revne. Naravno, to je u redu, no pitam se zašto tako ne reagiraju i kod drugih slučajeva, naprimjer aktualnog Agrokora. Sve u svemu, institucije su se digle na noge, radile nekoliko mjeseci, utvrdile da je sve po propisima, a građani će to na kraju platiti.

* Planirate li poduzeti neke korake?

– Kakve korake, siguran sam da je sada svakome jasno o čemu se radi. U cijeloj priči je najtužnije što se moramo sramotiti kod gradova prijatelja, što smo u jednoj fazi ozbiljno razmišljali da suradnju s njima smanjimo na najmanju moguću razinu. Nije ugodno niti meni niti zaposlenicima Grada o putovanjima koja su dio posla i ako baš hoćete, diplomatske kulture, čitati u novinama, i to isključivo pitanjima koliko je potrošeno na put. U prethodnom mandatu potpisali smo Povelje o prijateljstvu s dva grada s namjerom da zajedno stvorimo nove vrijednosti i korist za Čakovec. Smisao suradnje između gradova je realizacija zajedničkih projekata na korist svih građana, a to je i glavni razlog zašto smo uopće i krenuli u suradnju. Žao mi je što nekim vijećnicima koji su za to i glasali nije jasno. No to je njihov problem, ne moj!

Država je dužna zaustaviti iseljavanje

* Ljude zanima hoće li se u Čakovcu stvoriti nova radna mjesta, ali takva da s plaćom mogu normalno živjeti. Što je s iseljavanjem, sve veći broj mladih ljudi gubi nadu i odlazi, a to ne zaobilazi ni Čakovec i Međimurje?

– Istina, država koja ne može svojim građanima stvoriti uvjete za normalni rad i život, bolje da ne postoji. Za razliku od nekih drugih krajeva u Hrvatskoj, kod nas je stanje bolje, no daleko od idealnog. Grad, nažalost, to ima vrlo malo mehanizama, no koristimo ih sve. S druge strane, stvaranjem, kako ja to volim reći, pozitivne poduzetničke klime, našu sredinu ulagačima i poduzetnicima činimo zanimljivom. Kod nas se otvaraju nova radna mjesta, i to i u tzv. STEM području, doduše manje nego bismo željeli, ali ipak ih ima. Grade se nove tvornice, poslovni i trgovački centri, stambeni blokovi. I najveći kritičar mora priznati da u tome ima i naših zasluga. Što se tiče iseljavanja, bez smislene nacionalne politike poticanja obrazovanja, zapošljavanja, osiguravanja stanova i olakšica za mlade obitelji, taj proces se ne može lako zaustaviti. A Grad trenutno nema zakonske ni financijske mogućnosti da to pokrene.

* No, može se iz Zagreba, a Vi ste saborski zastupnik?

– Jesam, i koristim tu poziciju kako bih pogurao neke stvari za koje s pozicije gradonačelnika vidim da nisu dobro riješene. Primjerice, u suradnju s udrugom „Prijatelji životinja“ progurali smo amandman da gradovi i općine mogu sami propisivati obveznu kastraciju životinja na svom području. Ne moram govoriti zbog čega, no to je način na koji, mi koji smo na terenu, možemo nekom u uredu koji piše zakone, skrenuti pozornost na ono što se događa u praksi. Čim zakoni koji se bave ovom problematikom budu na dnevnom radu, sigurno ću aktivno sudjelovati u raspravama. Koristim priliku da pozovem sve udruge i građane koji imaju konkretnih prijedloga kako nešto zakonski riješiti da mi se jave.

* I na kraju, Čakovec je nedavno ponovno dobio priznanja za afirmaciju turističke ponude, točnije ove godine imamo dva pobjednika u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“. Kako na to gledate i što to znači za Grad?

– Najprije i ovim putem želim čestitati i zahvaliti najvozaču Dini Mađariću i spasiocu Nini Škrobaru na nagradama. Priznanje je to i Turističkoj zajednici grada Čakovca, ali i svima koji pridonose da je Čakovec danas postao jedna od vodećih turističkih kontinentalnih destinacija. To je na tragu onoga što sam pokrenuo u prvom mandatu, profiliranja i obogaćivanja postojećih gradskih manifestacija te uvođenja novih sadržaja u gradu. Danas praktički cijeli grad živi za Porcijunkulovo, a ta priča postala je prepoznatljiva i izvan Hrvatske. Ali i sve ostale manifestacije odlično su posjećene, sve je više turističkih sadržaja koje nije inicirao Grad, grade se novi hoteli, što je odlično. Sve u svemu, postali smo i turistički grad, što će rezultirati i novim radnim mjestima i novim vrijednostima. Naše stavljanje turizma među prioritete pokrenulo je novi razvojni ciklus u Čakovcu od kojeg ćemo svi imati koristi!

Izmjena javne rasvjete na cijelom području grada Čakovca, oko 30 posto je ušteda, nema održavanja.

Također, iduće godine kreće velika zamjena javne rasvjete na cijelom gradskom području. Zamijenit će se postojeća s LED rasvjetom, očekujemo uštede od oko 30 posto, a važno je to da neće biti troškova održavanja. Imamo spremne i projekte za energetsku obnovu javnih zgrada, te mi je cilj da u ovom mandatu za tu namjenu povučemo što više novca iz nacionalnih i europskih fondova.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE