INTERVJU s načelnikom Marijanom Vargom: Najaktualniji je projekt anglomeracije Donja Dubrava

Načelnik Marijan Varga
Načelnik Marijan Varga

Povodom Dana općine Donja Dubrava donosimo razgovor s načelnikom Marijanom Vargom.

*Koji su najveći projekti koje mještani očekuju, te kako zadržavate mlade da ostanu živjeti i raditi u općini? Koje izazove u radu na općini biste istaknuli?

– Prvi i najaktualniji projekt nam je provedba kanalizacijskog sustava Donje Dubrave, za koji smo još prije šest godina iz projekata EU osigurali 186.000,00 eura za projektnu dokumentaciju, te će se konačno započeti. Pripreme natječajne dokumentacije projekta aglomeracije Donja Dubrave su potrajale, bilo je prigovora, žalbi, no sad je to sve riješeno i izvođač radova će se znati do kraja rujna. Uvođenje u posao trebalo bi početi krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine.

Na Općinskom vijeću usvojena je nova odluka o priključenju na komunalne vodne građevine, koja regulira priključenje na kanalizacijski sustav. Podsjećam, svako domaćinstvo treba odrediti lokaciju na kojoj će se izvesti priključno okno (mjesto na međi gruntišta i ulice) gdje će se spojiti cijev iz dvorišta i odlazeća od međe u sabirnu cijev. Sredinom rujna svakom domaćinstvu će se poslati skica prolaska ulične kanalizacijske cijevi na dijelu uz svako dvorište.

Drugi projekt odnosi se na rješavanje oborinskih voda. Kako se u iščekivanju kanalizacije tijekom proteklih godina prišlo parcijalnom rješavanju problema oborinskih voda, takav pristup će se i nastaviti izgradnjom kanalizacijskog sustava. Eto, u ovom periodu, izgradnjom privatnog parkirališta iza crkve, odlučio sam da se riješi i pitanje odvodnje oborinskih voda iza crkve, da se poploči staza prema ulici Prilaz, te postavi rasvjeta. Na ovakav je način privatnom investicijom riješen nedostatni parkirališni prostor i za javne potrebe u centru Donje Dubrave, posebno uz veće blagdane, održavanje raznih svečanosti i slično, a Općina je uredila svoj javni prostor.

Mlade želimo zadržati u Donjoj Dubravi ponajprije stvaranjem dobrih životnih uvjeta, dakle da imaju sve sadržaje koje ovakve sredine mogu pružiti, jaslice, vrtić, školu, liječničku i stomatološku ambulantu, ljekarnu, društvene aktivnosti kroz razne udruge, mogućnost razvoja kroz gospodarsku zonu, te posebno sufinanciranjem izgradnje prvog stambenog objekta u iznosu do 20.000 kuna.

*Čime se stanovništvo Donje Dubrave pretežno bavi? Koje tvrtke prednjače, te koliko poduzetnika broji općina?

– Stanovništvo naše Donje Dubrave ili naše Dobrave radi u raznim djelatnostima. Po broju zaposlenih prednjači tvrtka Bali d.o.o s više od 100-tinjak zaposlenih, kao i tvrtke JIL Sokovi, Alfa Car, Drvo aluminij. Donja Dubrava i dalje ima puno obrtnika i poduzetnika, njih 68 koji rade u raznim djelatnostima od obrade drva, limarije, metalskih i aluminijskih konstrukcija. Postoji elektro i vodoinstalaterstvo, ali nažalost graditeljstvo nam je izumrlo.

*Gospodarstvo je grana koju želite zadržati i razvijati dalje. Zona je već izgrađena, pa koje sve djelatnosti obuhvaća?

– Tako je, gospodarstvo želimo razvijati, no u proteklih 5 godina nije investirano u gospodarsku zonu, tijekom ove godine izvršeno je projektiranje i postavljanje elektro-energetskog voda od transformatorske stanice do ormarića u zoni. Naime, u zoni se gradi proizvodna hala, uz jedan gospodarski subjekt koji je već halu izgradio, a priključak za struju mu nije osiguran, očekujemo da će HEP – Elektra Čakovec to uskoro napraviti.

Duže izrađivan urbanistički plan uređenja Gospodarske zone Sjever u Donjoj Dubravi, zbog neophodnosti izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš, dobio je potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 18.000,00 kuna.

Posebno veseli što je još jedna tvrtka u Donjoj Dubravi počela s gradnjom veće proizvodno skladišne hale i kancelarijskog prostora, druga na ulasku u mjesto uljepšala proizvodno i poslovno okruženje, treća u centru mjesta uređuje povijesnu zgradu itd. Nakon negativnog trenda u proteklim godinama, kad su nas poduzetnici napuštali, eto promjena uz 25. rođendan. Zona trenutno obuhvaća djelatnosti proizvodnje sokova, proizvodnje automobilske galanterije, proizvodnje metalskih konstrukcija, poljoprivredno gospodarstvo, a postoje i slobodne parcele.

*U kojoj je fazi kamp koji se planira izgraditi na toku rijeke Drave, te što će sve nuditi? U kojoj je fazi pripremi projekt?

– Za kamp je određen prostor u prostorno-planskoj dokumentaciji, te se čeka interes osobe koja bi se time bavila. Tu se nudi prostor, te priključci na komunalnu infrastrukturu. Uređenje cjelovitog turističkog prostora je u fazi prikupljanja dokumentacije za dobivanje prostora na korištenje od strane HEP-a.

*Kakve sportske i turističke sadržaje Donja Dubrava nudi posjetiteljima i domaćem stanovništvu? Postoje li još neki određeni projekti koje planirate?

– Od sportskih i turističkih sadržaja Donja Dubrava nudi puno ribolovnih i lovačkih prostora. Uz to trenutno se na lijevoj obali rijeke Drave, na prostoru koji najviše koriste mladi, nudi ljetni odmor, uz kupanje obnovljena je sjenica, naručeni su i pred postavljanjem su betonski stolovi i klupice, te skakaonica. Revitalizirat će se dio starog toka rijeke Drave, ekološka udruga ZEUS na prostoru stare karaule planira ekološki kamp. U planu je projekt pješačko-biciklističke staze s Općinom Legrad pod nazivom “Stazama Zrinskih”, obnova Doma kulture Zalan, uređenje sakralnih objekata.

Ostavi komentar