15 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

HDZ ugostio ministricu Murganić koja je progovorila o problematici Roma

Želeći upoznati ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadu Murganić, sa problematikom Roma u Međimurju, te se aktivno uključiti u rješavanje gorućih pitanja, prilikom njezinog posjeta Međimurju, HDZ Međimurske županije također je organizirao radni sastanak na tu temu.

Problematika romske populacije česta je tema u ovom kraju, a situacija je dodatno eskalirala posljednjih dana kada je u romskom naselju fizički napadnuta i djelatnica čakovečkog Centra za socijalnu skrb.

Domaćini ministrice Murganić, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, upoznali su je sa specifičnostima i problemima s kojima se susreću po romskim naseljima u Međimurju, odnosno, ta dva grada. Naime, kako je i sama ministrica Murganić priznala, ona dobiva sve informacije s terena i upoznata je sa nenamjenskim trošnjem novca, neodgovornim roditeljstvom, netrpeljivošću prema domicilnom stanovništvu, kriminalnim radnjama i sl. od strane Roma, no, od strane načelnika i gradonačelnika dodatno je čula specifičnosti s kojima se susreću u međimurskim JLS. Kolarek je, uz ostalo, ponovio kako u Prelogu već dulje postoji inicijativa za Centrom za socijalnu skrb kao samostalnom ustanovom, umjesto dosadašnje ispostave čakovečkog Centra.
Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc govorio je o izrazitom porastu kriminala u toj općini, a čiji su počinitelji u 90 posto slučajeva Romi u dobi od 15 do 25 godina. Josip Lepen iz Podturna naglasio je kako su Romi odbijali odazivati se na javne radove jer im se više isplatilo dobivati samo socijalnu pomoć. On je ujedno predložio da se romsku djecu pokuša uvesti u cjelodnevni boravak vezan ili uz školu ili vrtić, odnosno, neku drugu „zanimaciju“, nakon nastave, kako bi ih se što više socijaliziralo i „maknulo“ od problema.Ministrica Murganić istaknula je kako će učiniti sve kako je u njezinoj moći te u mjerodavnosti resornog ministarstva kako bi se riješio niz spomenutih problema. Radi se o izuzetno osjetljivoj temi i u tijeku je izrada novog zakona o socijalnoj skrbi, te strategije specifične za Međimursku županiju, kazala je Murganić, te dodala kako u njoj moraju sudjelovati svi resori – školstvo, zdravstvo, policija, pravosuđe i ostali.

Izvod: HDZ Međimurske županije

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Cigarete

Cijene cigareta ponovno rastu

Supružnici Vanja i Alen Veseli i prijatelj Dario Bajzek brinu o napuštenim macama, napravili su im i nastambu

Dan je poštovanja mačaka

Bin bin romobili Čakovec

Bin Bin romobili odlaze iz Čakovca