18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Demokrati: Osobe u samoizolaciji dvostruko su kažnjene

Demokrati su poslali priopćenje koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

Osobe u samoizolaciji dvostruko su kažnjene, a Stožer civilne zaštite kroji mjere za povlaštene i one koji to nisu, poručuju Demokrati. 

– Kaotične mjere koje će stupiti na snagu s novom školskom godinom, dvostrukim tretiranjem osoba u obrani od korona virusa i sklepan „švedski“ model za hrvatske uvjete, nacionalni Stožer civilne zaštite jasno demonstrira nekompetenciju upravljanja ovom teškom krizom i političke afinitete, poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata. 

Smatra kako su Beroš zajedno s nacionalnim SCŽ kao splav na uzburkanom moru, djeluju reaktivno jer ne mogu istovremeno zadovoljiti apetite povlaštenih i učinkovito upravljati korona krizom. Ističe kako se to očituje kroz činjenicu da reagiraju na krizu kad se stvari već dese i kad ih mediji upozore. Takav model upravljanja korona epidemijom produbit će ekonomsku, zdravstvenu, a posebno psihološku krizu. To će se reflektirati na način kako će građanke i građani reagirati na nove mjere koje će biti nužne u borbi protiv korona virusa u doba kada možemo očekivati veći pritisak na liječničke ordinacije zbog gripe i povećanja broja oboljelih od korona virusa. Kaže kako će to stvoriti opći kaos u zdravstvenom sustavu ali i učionicama jer će panika utjecati na percepciju i miješanje gripe s korona virusom. 

Ističe kako roditelji djece koja budu u samoizolaciji ne smiju biti kažnjeni, kao niti osobe koje završe u samoizolaciji, a posebno u procesu provođenja mjera ne smije biti dvostrukih pravila kojim se pogoduje povlaštenost u društvu. Postavlja pitanje je li ministar Malenica dobio naknadu HZZO-a za samoizolaciju ili mu je isplaćena puna plaća. 

Pripreme za novu školsku godinu koja ima više pitanja, a nema jasnih rješenja stavlja poseban pritisak i na građanke i građanke, učitelje i školski sustav koji je nepripremljen. Online nastava ili kombinacija može biti jedno od rješenja dok Ministarstvo obrazovanja sa savjetima nepolitičkih, stručnih epidemiologa, ne pripremi jasne upute za školstvo jer će zdravstveni sustav teško pratiti ovu razinu nepripremljenosti za novu školsku godinu. To će se reflektirati i na radne uvjete u firmama što će stvoriti dodatni gospodarski košmar. Naglašava kako pripremu za školsku godinu moraju pratiti i jasne upute za poslodavce kako se ovaj sveopći metež ne bi prelio preko leđa radnica i radnika. 

– Ovakav način upravljanja krizom nije rješenje jer s početkom nove školske godine bit će sigurno povećan broj osoba u samoizolaciji koje ne smiju biti dvostruko kažnjene, izolacijom iz društva i manjom plaćom, što nije njihova krivica, naglasio je Mrsić. Zaključio je kako se nedostatna priprema ove školske godine ne smije se preliti na zdravstvo i gospodarstvo. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE