3.3 C
Čakovec
Ponedjeljak, 27 studenoga, 2023

Pokazna vježba: Iz požara spasili učenika Rinu Oreškog!

Uzbudljiv dan bio je utorak, 7. lipnja, za školarce Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Naime, tog je dana Vatrogasna zajednica općine Sveti Juraj na Bregu organizirala vježbu evakuacije i taktički nastup vatrogasnih postrojbi.  

Scenarij je bio sljedeći. Tijekom prijepodneva u objektu osnovne škole na katu na desnoj strani izbio je požar. Domar  je uključio alarm za požar i započela je  evakuacija oko 300 djece i 50 zaposlenika škole. Djeca do četvrtog razreda izlazila su na glavni evakuacijski izlaz,  a djeca do osmog razreda na sporedni evakuacijski izlaz. Učitelji škole usmjeravali  su i vodili svaki svoj razred do mjesta okupljanja na igralištu.  

Na mjestu okupljanja učitelji  provjeravaju  jesu li svi učenici evakuirani. Provjerom se zaključi da jedan učenik nedostaje. Tijekom evakuacije dolaze vatrogasne postrojbe koje započinju s unutarnjom i vanjskom navalom kako bi što brže pogasile nastali požar. Kada vatrogasci dobiju informaciju o nedostatku jednog učenika, započinju s traganjem i spašavanjem učenika, prepričao nam je  v. d. zapovjednika VZO-a Sv. Juraj na Bregu, Josip Novak, dipl. ing., viši vatrogasni časnik I. klase.

Na vježbi su bili prisutni sljedeći timovi:  DVD Vučetinec, DVD Lopatinec, DVD Zasadbreg,  DVD Mali  Mihaljevec i  DVD Brezje. 

Zajedničkim  snagama  dobrovoljnih vatrogasnih društava  općine Sveti Juraj na Bregu i djelatnika osnovne škole provjerava se spremnost evakuacije škole i  funkcioniranja organizacijsko-tehničke komponente DVD-ova na području VZO-a Sveti Juraj na Bregu,  istaknuo je Novak. 

Na kraju vježbe učenicima je na igralištu demonstrirano gašenje požara aparatom za gašenje.  

Cilj vježbe bio je utvrditi spremnost u evakuaciji škole u kojoj se nalazilo tristotinjak djece, gašenju požara i spašavanju ljudi s dodjeljivanjem zadataka u skladu s tehničkim mogućnostima pojedinih postrojbi. Evo, imali smo sada slučaj da DVD-u Lopatinec nije htio  upaliti kombi. Upravo se takve vježbe rade da bi se sanirali problemi prije neke stvarne situacije, zaključio je Novak. 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

I ja bih na more humanitarni koncert

Vremenska prognoza: Promjenjivo

I ja bih na more

Božićna čarolija u knjižnici