Burno i veselo počelo je subotnje jutro 6. travnja 2019. u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu, gdje su kvalitetno proveli učenici Međimurske županije, (potencijalno) daroviti na području društvenih i humanističkih usmjerenja. Polaznici projekta  „1, 2, 3… palim lampicu!“ pokazali su svoje umijeće u prevođenju i osmišljavanju autorskih tekstova na materinskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku. Izvodili su ih u prirodnom okružju uz glazbenu pratnju učenika Aleksandra Posavca. Naziv ovoga dijela projekta jest Poezija za van – Poetry to go – Poesie zum Mitnehmen,  a cilj je bio poeziju približiti svakodnevnici, ojačati kompetenciju prevođenja, promisliti o vrednotama govornoga jezika, osmisliti sinesteziju zvuka gitare, izgovorene riječi i vizualnoga podstreka.

Učenici su tako istodobno mogli razgledati i izložbu fotografija pod nazivom #bez riječi koju su osmislile učenice darovite na području materinskoga jezika, a u sklopu učenja o elementima medijske kulture koja je i dio produkcije njihova vlastitog filmskog uratka. Tako su polaznici mogli vidjeti Fibonaccijev zlatni rez, portrete, perspektive i prikazane emocije u tematskom okviru vezanom za prijateljstvo. Njihove mentorice su profesorice Valentina Perčić Štefok i Patricija Topolnjak.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez mentora koji su marljivo radili s učenicima tijekom  trajanja projekta, a to su mentorice za njemački jezik, Andreja Antolić-Petak i Mateja Mesarić-Peras, za engleski jezik Ivana Oreški, za povijest Ivana Puzak i Dragutin Migles te za geografiju Zvonko Radek. Kao i vanjskim suradnicima na tehničkoj potpori, profesoru Karlu Vukoviću i Lidiji Požgaj, učenici ETŠ-a.

Međimurska županija već niz godina potiče različite aktivnosti s darovitim učenicima kao što su Ljetne tvornice znanosti, Smotra istraživačkih radova učenika ili pak centri izvrsnosti, a nova stepenica na tom putu jest i ulaganje u darovite učenike ali i učitelje koji će s njima raditi. Međimurcima je tako prošao još jedan europski projekt u obrazovanju – „1, 2, 3… PALIM LAMPICU!” vrijedan 800 tisuća kuna, kao samo dio od 10 posto prihvaćenih projekata po ovom natječaju iz cijele zemlje.

U središtu pozornosti daroviti učenik, ali i nastavnik koji s njim radi

Riječ je o dvogodišnjem projektu koji nudi individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a provodit će se u tri srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskoga i Ekonomskoj i Trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. Najvažniji je dugoročni učinak ovog projekta koji će dati potporu nositeljima inovacija, gospodarstva i tehnološkog razvoja, našim mladima, a učitelji će biti ti koji će nakon dvije godine svoje znanje stečeno ovim projektom prenositi s generacije na generaciju.

Galeriju pogledajte ovdje: poezija

Foto Mario Golenko

 

Ostavi komentar