Poduzetnici zahtijevaju neograničen uvoz radnika bez kvota

Potrebni su nam metaloprerađivači, građevinari, vozači – kazao je poduzetnik Vlado Dobranić na susretu poduzetnika u Mursko Središću i zatražio od ministra da Vlada dopusti neograničen uvoz potrebne radne snage, koje nema na našem tržištu rada bez takozvanih kvota.

Na području Murskog Središća u usporednom razdoblju 2016 i 2017. godine dogodio se pad nezaposlenih od nekih 20 posto, iznio je gradonačelnik Dražen Srpak koji bio domaćin i inicijator ovog poslovnog skupa. Investicijska aktivnost u gradu se nastavlja.

Kazao je da su dvije tvrtke kupile zemljište u industrijskoj zoni i trenutno projektiraju hale. Tvrtka Sobočan interijeri priprema gradnju četvrte hale, a tvrtka Neores također stalno povećava broj zaposlenih. KTC je potkraj prošle godine otvorio novi trgovački centar i zaposlio 35 djelatnika. Uz pomoć ministarstva rada i europskog socijalnog fonda zaposlit će se 8 teško zapošljivih osoba.

– Kako unazad nekoliko godina nezaposlenost konstantno pada, a zaposlenost raste, za mnoge struke je problem naći radnike. Nedostaje vozača, građevinskih radnika; zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, i to je veliki problem za poduzetnike – zaključio je obraćanje prisutnika domaćin skupa.

Vlado Dobranić, obrtnik iz Murskog Središća i predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije, poručio je kako očekuje da će Vlada olakšati poslovanje poduzetnicima.

– Treba promijeniti školski sustav da ne producira kadar za burzu, već za struke u kojima posla ima na pretek. Potrebni su nam metaloprerađivači, građevinari, vozači – kazao je Dobranić. Ali tako dugo dok se to ne dogodi, tražio je od Vlade neograničeni uvoz potrebne radne snage, koje nema na našem tržištu bez takozvanih kvota. Nedostatak radne snage je trenutno najveći problem za razvoj obrtništva.

Uz to, poručio je da bi trebalo preuzeti dobru europsku praksu, posebno Njemačke, da radnik ne mora imati kvalifikaciju i stručnu spremu, već radno iskustvo za određene poslove. Obrtnicima bi trebalo olakšati poslovanje da se izjednače s ostalim gospodarskim subjektima. Uvjeti za otvaranje obrta daleko su rigorozniji nego za otvaranja poduzeća. Bitna je i pravna sigurnost pri osiguranju naplate i rasterećenje poslovanja od parafiskalnih nameta radi konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. To bi omogućilo povećanje plaća radnicima, što je također jedan od naših važnih ciljeva – kazao je Dobranić. Založio se za ukidanje majstorskog ispita kao uvjeta za otvaranje obrta. Majstorski ispit bio bi titula i licenca za naukovanje. Založio se za postrožavanje uvjeta za dobivanje licence o naukovanju te ukazao da bi inspekcijske službe trebale biti u službi edukacije i ukazivanja, a ne samo kažnjavanja.

Vlada mora osigurati uvjeti kakve imaju konkurenti

Franjo Sobočan, suvlasnik tvrtke Sobočan interijeri, iskoristio je prigodu da napravi osvrt na prošlu poduzetničku godinu s poduzetničke strane. Lani je bilo evidentno podizanje gospodarstva zahvaljujući rastu europskog gospodarstva, koje i nas vuče za sobom.

– Poznato je da je međimursko gospodarstvo vezano za europsko tržište, pa je sve to utjecalo na jačanje poduzetničke aktivnosti u 2017. godini. Ono čime ne možemo biti zadovoljni je pogoršanje poduzetničke klime u prošloj godini – kazao je Sobočan. Događaji s velikim privrednim subjektom Agrokorom, ne samo da su sve nas indirektno ili direktno okrznuli, već su i dodatno smanjili ili pogoršali javnu percepciju poduzetništva.

Od Vlade tražimo da na poboljšanju uvjeta za rad poduzetnika. Ukratko, da nam osigura uvjete poslovanja kakve imaju naši konkurenti s kojima se borimo na europskom tržištu: da smanji poreze i davanja na plaće radnika kako bi nam pomogla da smanjimo odljev radnika u rastuća europska gospodarstva, uglavnom u Njemačku, da se ubrzano reformira sustav obrazovanja sa stvarnim potrebama u gospodarstvu.

Apelirao je da institucije Vlade ubrzaju rad na raspisivanju programa za dodjelu sredstava iz EU fondova, jer 2017. godine gotovo da nijedan program za gospodarstvo nije raspisan. Sobočan je istaknuo da time ne možemo biti zadovoljni. – Jednako tako i mi poslodavci moramo biti svjesni da i mi moramo uložiti maksimalni napor u povećanje plaća zaposlenima kako bismo ih zadržali. Da bismo u tome uspjeli, moramo raditi na poboljšanju kvalitete i konkurentnosti svojih proizvoda i usluga i uložiti više dodane vrijednosti kako bismo povećati profitabilnost i mogućnost povećanja plaća. S druge strane, uz poboljšanje uvjeta poslovanja, koje očekujemo od strane vladinih institucija, moći ćemo riješiti i ublažiti problem odlaska radnika – poručio je Franjo Sobočan na skupu poduzetnika u Murskom Središću.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE