Plaće smanjuje i Grad Mursko Središće

šetnica uz rijeku Muru
Šetnica uz rijeku Muru

Na posljednjoj sjednici kolegija gradonačelnika Dražena Srpaka usvojeno je nekoliko prijedloga, među kojima i onih koji se tiču smanjenja plaća zaposlenika gradske uprave.

U nastavku donosimo zaključke koji se tiču upravo smanjenja plaća.

Analizom troškova za plaće zaposlenika Uprave Grada Mursko Središće koja je pokrenuta zbog pandemije bolesti COVID 19 utvrđeno je da trenutno Grad Mursko Središće za plaće zaposlenika izdvaja 7,7% izvornih prihoda proračuna od zakonski dopuštenih 20% dok se mjesečno na plaćama istih – voditelja i djelatnika na raznim EU projektima i na plaći gradonačelnika koji istu ostvaruje u Hrvatskom saboru mjesečno u proračunu Grada uštedi 50.000 kuna pa je tako bruto iznos potreban za mjesečne plaće 90.000 kuna umjesto 140.000 kuna što je temeljem toga ušteda od 600.000 kuna godišnje.

Od 01. svibnja 2020. godine Odlukom gradonačelnika smanjuje se osnovica plaće službenika i namještenika u Upravi Grada Mursko Središće za 10% s time da je sa svim djelatnicima postignut sporazum o tome i oni tu odluku podržavaju i prihvaćaju.

Dar za Uskrs nije isplaćen, a što se tiče ostalih materijalnih prava kao što su naknada za korištenje godišnjeg odmora i božićnica isto će se isplatiti prema mogućnostima proračuna.

Također, na Gradsko vijeće Grada Mursko Središće upućuje se prijedlog smanjenja od 10% svih ostalih naknada koje se isplaćuju iz proračuna Grada kao što su naknade za predsjednika i članove Vijeća mjesnih odbora, naknade gradskim vijećnicima, naknade zamjeniku gradonačelnika, naknada predsjedniku Gradskog vijeća, naknada predsjedniku Socijalnog vijeća, a sve to do normalizacije stanja s pandemijom i stanja punjenja proračuna.

2. Obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom bolesti COVID 19 i obustavom rada Dječjeg vrtića „Maslačak“ Mursko Središće od 19. ožujka 2020. godine nadalje i obzirom što Dječji vrtić ne ostvaruje nikakve druge prihode osim predodređenog sufinanciranja boravka djece iz gradskog proračuna, a i na okolnosti što su roditelji oslobođeni bilo kakvog plaćanja te na očekivano smanjenje prihoda preporučuje se Upravnom vijeću Dječjeg vrtića „Maslačak“ da donese odluku da se za period obustave rada isplati plaća u visini od 75%, a nakon prestanka obustave rada da se plaća umanji za 10% te se time izbjegne poskupljenje dječjeg vrtića, a sve to i naravno s očekivanim smanjenim prihodima u gradskom proračunu.

Što se tiče ostalih materijalnih prava kao što su naknada za korištenje godišnjeg odmora i božićnice navedeno će se isplatiti prema mogućnostima proračuna i poslovanja vrtića.

Izvor: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar