9 C
Čakovec
Subota, 1 travnja, 2023

Pjevački zbor Preloga poziva na koncert Prelog svojim ženama

Pjevački zbor Grada Preloga, poziva na tradicionalni koncert povodom Međunarodnog dana žena, pod nazivom „Prelog svojim ženama“.

Koncert će se održati u nedjelju, 12. ožujka, s početkom u 17 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Pjevačkom zboru Grada Preloga, čija je voditeljica Martina Jakšić Rodiger, na pozornici će se pridružiti Pjevački zbor sv. Lovro Cirkovljan, čiji je voditelj Petar Krušelj, a stručni suradnik Jasmina Malek Križanec te Martina Jakšić Rodiger i Damir Rodiger. Plesnim točkama program će uljepšati Helena Židov i Drago Vidović, a stihove o ženama čitat će članice Književnog kruga Preloga Marija Novak i Snežana Hižman.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.  Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Izvor: grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,087FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE