PITALI SMO što će biti s tradicionalnim blagoslovom jela za Uskrs?

rhdr

U našem kraju neizostavan običaj prije samog blagdana Uskrsa je blagoslov košarica s hranom. Na Veliku subotu ili rano ujutro na sam blagdan Uskrsa na blagoslov u crkvu ili kapelicu se nosi hrana: jaja, šunka, mladi luk i uskrsni kruh. 

Kako će to biti ove godine s obzirom na pandemiju koronavirusa upitali smo naše svećenike Ivana Hercega iz Svetog Martina na Muri te Tomislava Leskovara iz Selnice.

Evo što nam je odgovorio velečasni Tomislav Leskovar:

Tradicionalnog nošenja u crkvu i blagoslova jela nema. Vjernici su pozvani da se u krugu obitelji pomole i zazovu Božji blagoslov na jelo prije svečanog blagovanja na Uskrs. Taj blagoslov neka učini “glava” kuće i neka bude svečaniji nego inače prije jela. Npr. pročita se evanđeoski odlomak gdje su dvojica učenika na putu u Emaus prepoznali Uskrslog Gospodina u lomljenju kruha, potom se izmoli Oče naš i izrekne blagoslovna molitva ovim ili sličnim riječima: “Dobri Bože, molimo te izlij svoj sveti i očinski blagoslov na ovu hranu: na kruh i meso, sir i jaja, na mladi luk i povrće, na sol i začine, i na sve što smo pripremili za uskrsno blagovanje. To te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

Tomislav Leskovar
Velečasni Tomislav Leskovar

Isto pitanje uputili smo i velečasnome Ivanu Hercegu iz Župe svetog Martina biskupa. U nastavku prenosimo njegov odgovor:

Budući da je ove godine, blago rečeno, neuobičajna situacija, tako je i sa sakramentima i blagoslovinama. Blagoslov jela je blagoslovina. Za našu župu ja predlažem župljanima sljedeće, a to ću i idući tjedan staviti na župnu web stranicu.

U nedjelju ujutru na Uskrs u 8 sati ja ću imati blagoslov u našoj župnoj crkvi, ali bez prisutnosti vjernika. U isto vrijeme predlažem da vjernici u svojim kućama zajedno mole za blagoslov hrane. Također, u svojim kućama neka imaju blagoslovljenu vodu te neka otac ili majka ili netko od članova obitelji izgovori riječi blagoslova. Nakon toga neka svi prisutni izmole molitvu “OČE NAŠ” i na taj način blagoslove hranu, a ja ću u župnoj crkvi moliti riječi blagoslova. Iz župne crkve će biti i na našoj web stranici ujutro u 8 sati blagoslov hrane, a u 9 i USKRSNA SVETA MISA. Dakle fizički razdvojeni, ali povezani u molitvi i blagoslovu.

Velečasni Ivan Herceg

Ostavi komentar