PITALI SMO Mogu li se gastarbajteri nakon samoizolacije vratiti u inozemstvo?

korona granica153
Granični prijelaz

S današnjim danom za petstotinjak Međimuraca koji su se 13. ožujka vratili u domovinu iz inozemstva prekidaju se mjere samoizolacije. Hoće li se gastarbajteri moći vratiti u Austriju, Njemačku i ostale zemlje na posao te kakva će biti procedura za njih kod prelaska granice upitali smo u PU međimurskoj. 

Dozvoljene su dvije vrste migracija preko granice:

– osobe koje imaju dokaz o odrađenoj samoizolaciji

– osobe koje imaju dokaz da nisu zaražene iako nisu odradile samoizolaciju

– dnevni migranti koji imaju potvrdu poslodavca

Dakle kako saznajemo, hrvatski državljani koji rade u inozemstvu mogu se vratiti u inozemstvo i prije isteka samoizolacije, ako su zdravi. To utvrđuje njihov liječnik ili epidemiolog, od njih je potrebno dobiti potvrdu kojom se utvrđuje da su zdravi.

– Nakon toga, kontaktira se poslodavac u inozemstvu koji šalje potvrdu koja je potrebna za dobivanje propusnice. Potvrdu im poslodavac može poslati preko maila. Ukoliko, kad se ponovno vrate u domovinu budu na snazi sadašnje mjere,  ponovno će biti propisana samoizolacija za njih i opet ju mogu prekinuti po prethodno opisanom postupku, kazali su nam iz PU međimurske.

U policiji smo pitali i što je s dnevnim migracijama, odnosno što je sa Slovencima koji rade u Hrvatskoj, te Hrvatima koji rade u Sloveniji.  Na koji način je prelazak granice za njih reguliran u Hrvatskoj, a kako u Sloveniji?

– Prekogranični radnici u stalnoj su samoizolaciji po povratku kući. Svaki dan, ako su zdravi mogu, na posao i s posla. Prilikom prelaska granice to moraju dokazati potvrdom, odnosno propusnicom kod kojeg poslodavca rade. Ista im vrijedi isključivo za odlazak na posao i vraćanje na kućnu adresu. Slovenski državljani isto tako dokazuju opravdanost prelaska državne granice potvrdom poslodavca, odgovorili su iz PU međimurske.

 

Ostavi komentar