Petu godinu uzastopce, povodom Dana državnosti, Laganini ide u Vukovar

2
Put Vukovara ispratit će ih preloški župnik prečasni Antun Hoblaj , kao i ranijih godina

Petu godinu uzastopce Udruga LAGANINI iz Preloga povodom Dana državnosti namjerava biciklima put Vukovara. Kako doznajemo od prof. Miljenka Blažeke, predsjednika Udruge, na put dug oko 280 kilometara kreću u rano subotnje jutro 24. Lipnja ne bi li u Vukovar stigli na sam praznik.

Za ovaj poduhvat i rekli bismo izazov prijavilo se tridesetak članova Udruge.

1

Njih će put Vukovara, već po uvriježenom običaju, ispratiti prečasni Antun Hoblaj zazivajući blagoslov na putnike kako bi njihovo putovanje prošlo u radosti i bez ikakvih poteškoća. Na ispraćaju će im se, također u skladu s tradicijom, obratiti i preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Plan je prvog dana putovanja preći 130 kilometara lokalnim cestama sve do Pustare Višnjice uz pauze koje će si priuštiti svakih 30 kilometara. Biciklisti iz Laganinija ipak nisu profesionalci pa će upravo laganini na putu do Vukovara. S njima ove godine idu i tri gospođe!

5

Iz Pustare Višnjice, na drugu dionicu puta, uputit će se u nedjeljnu zoru u 5 sati ujutro. Cijelo vrijeme putovanja biciklisti će imati policijsku pratnju, a putuju lokalnim prometnicama najprije do Donjeg Miholjca, Valpova, Belišća, Osijeka.

Planiraju da će nešto prije podne biti na Trpinjskoj cesti gdje će upaliti svijeće u spomen na pale branitelje iz Međimurja i Varaždina.

Slijedeća stanica im je vukovarski Vodotoranj gdje će svoje bicikle spremiti u autobus pa zajedno sa pratnjom – članovima svojih obitelji koji u Vukovar stižu busem, kreću u obilazak Vukovarskog groblja i Ovčare. Kakav bi to bio posjet Vukovaru da se propusti posjetiti Iločke podrume? Na kraju puta valja se nagraditi i počastiti.

O Udruzi Laganini                                 

Udruga LAGANINI Prelog osnovana je 2. ožujka 2012. godine. Osnovna djelatnost udruge je razvijanje svijesti o zaštiti okoliša; organiziranje radnih akcija s ciljem izgradnje, obilježavanja i uređivanja biciklističkih staza, sportska rekreacija i organiziranje rekreativnih biciklističkih, trkačkih i hodačkih manifestacija, tiskanje turističkih zemljovida s ucrtanim biciklističkim stazama, konfiguracijom tla i detaljnim opisima; poticanje, unapređivanje i promicanje izvornih vrijednosti (tradicija, običaji, etnološko blago i dr.) turističkog područja Grada i stvaranje uvjeta za njezino gospodarsko korištenje; poticanje i organiziranje akcija u cilju očuvanju turističkog prostora, unapređivanja turističkog okružja i zaštite čovjekove okoline na području Grada i druge popratne aktivnosti.

3

U protekloj godini uključili su se u mnoge rekreativne aktivnosti koje su se provodile na području Grada Preloga, Međimurske županije i susjednih županija. Sudjelovali su na BIMEP-u, Priločkom maratonu, Prvomajskoj biciklijadi, Panonskom maratonu,Međimurskoj turi, Usponu na Zavižan itd.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i drugim udrugama, a uz potporu Grada Preloga, uspješno smo obilježili Tjedan kretanja sudjelujući u organizaciji Festivala nordijskog hodanja i biciklijade. Organizirali su i biciklističko hodočašće na Mariju Bistricu. Obilježili su i Europski tjedan sporta organiziravši biciklijadu od Preloga do Balatona te zajedno s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije sudjelovali na svečanom otvorenju u slovačkim Košicama. Taj je projekt poduprla ISCA (International Sport and Culture Association) iz Copenhagena.

Ostavi komentar